• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Ziekenhuizen en verpleeghuizen

Er is de afgelopen jaren al veel geschreven over de druk op de zorg. De vergrijzing, de inkrimping van het aantal bedden en dan ook nog de intrede van COVID-19. Het omgaan met beperkte middelen is daarom van levensbelang geworden in de zorgsector.

Ziekenhuizen en verpleeghuizen lopen tegen veel uitdagingen aan en door wetgeving wordt de administratieve rompslomp ook nog steeds groter. Automatisering en het gebruiken van hoogwaardige scan-, print- en labelproducten kunnen zeer efficiënt ingezet worden voor zieken- en verpleeghuizen.

Patiënt opname

De opname van de patiënt is de eerste stap in het zorgtraject. Als de patiënt is geïdentificeerd is de registratie en verwerking van deze patiënt van groot belang. Snelheid en nauwkeurigheid zijn van immens belang en de verwerking van diverse data in een patiëntendossier is van groot belang.

Vragen over de medicatie, het behandelplan, de plaatsing en de voortgang worden allemaal digitaal opgeslagen. Verpleegkundigen en artsen kunnen door deze digitalisering altijd via een mobiele computer of zorgtelefoon toegang hebben tot een up-to-date medisch dossier. Ook wordt voor de identificatie van patiënten steeds vaker gewerkt met polsbandjes.

Polsbandjes printen voor patiënten

Er zijn diverse ziekenhuizen die werken met polsbandjes voor patiënten. Al deze labels bevatten barcodes die door verpleegkundigen gescand kunnen worden. Het verstrekken van een polsbandje bij de opname is van cruciaal belang.

Bij het scannen van de barcode op het polsbandje ontvangt medisch personeel op veilige wijze  individuele patiënt gegevens over allergenen, notities, medicatie en behandelwijze. Ook kunnen patiënten hierdoor sneller geïdentificeerd worden (denk ook aan klinische zorg, verpleeghuizen).

Er zijn diverse polsbandprinters geschikt voor zieken- en verpleeghuizen.

Het labelen en scannen van patiëntendossiers

De juiste scan- en labeloplossingen beperken het risico op verkeerd gelabelde bestanden of een onleesbaar handschrift.

Labelen van patiëntendossiers

Door middel van een labelprinter kunnen zieken- op verpleeghuizen compacte labels afdrukken voor op patiëntdossiers. Geen geschreven of onleesbare teksten en direct voorzien van een barcode, gekoppeld aan het patiënten identificatie systeem. Echter is niet elke labelprinter geschikt voor ziekenhuizen, het is binnen de gezondheidszorg uitermate van belang dat een labelprinter te desinfecteren is.

Onderaan de pagina staan diverse labelprinters geschikt voor zieken- en verpleeghuizen.

Scannen in zieken- en verpleegtehuizen

Het scannen van barcodes in zieken- en verpleegtehuizen gebeurd om onder andere patiëntendossiers in te zien, medicatie toe te dienen en patiënten en familie op de hoogte te houden van de meest recente en accurate informatie.

Scannen van patiëntendossiers

Met barcode scanners, mobiele computers (PDA’s) of een zorgtelefoon kunnen de labels gescand worden en kunnen er notities of updates op nauwkeurige wijze toegevoegd worden aan digitale patiëntdossiers. Zo heeft de arts of verpleegkundige aan bed altijd de juiste en meest accurate informatie. Dit kunnen scans zijn, updates over de medicatie of de behandelwijze. Als dergelijke systemen geïntegreerd zijn aan de bestaande patiënt beheersystemen, zal dit de administratieve handelingen rigoureus terugdringen. 

Hebben scanners voor ziekenhuizen specifieke kenmerken?

  • Scanner moet te desinfecteren zijn i.v.m. de hygiëne
  • Draadloos opladen
  • Geluidloze feedback
  • Bevestiging op werkplekken

Hieronder lichten we elk punt verder toe:

Het belang van desinfectie

Het bewaken van de hygiëne is voor zieken- en verpleegtehuizen van uiterst belang. Het is algemeen bekend dat bacteriën en virussen een enorme uitdaging zijn voor klinische omgevingen, waar veel mensen verblijven met een lager afweersysteem.

De labelprinters, barcode scanners en PDA’s die gebruikt worden dienen dus allemaal een antibacteriële en desinfecteerbare behuizing te hebben. Deze apparaten kunnen met alcoholdoekjes gereinigd worden.

Draadloos opladen

Het regelmatig desinfecteren van scanners en PDA’s zorgt ervoor dat bepaalde onderdelen lastiger te reinigen zijn. Voor barcode scanners zijn dit bijvoorbeeld de metalen oplaadconnectoren. Deze zullen door efficiënt reinigen sneller slijten en na verloop van tijd onbruikbaar worden.

Draadloos opladen is hiervoor een oplossing. Diverse fabrikanten, zoals Datalogic, hebben producten ontwikkeld die draadloos op te laden zijn. Op deze manier is ook de zwakste schakel gewaarborgd om defect te raken. 

Geruisloze feedback

Niet elke omgeving leent zich ervoor om harde scangeluiden te laten horen. Juist in de nabijheid van patiënten is een geruisloze oplossing zeer gewenst. Patiënten hoeven niet continue gestoord te worden met scan meldingen aan het bed. Er zijn diverse fabrikanten die hier een oplossing voor hebben. Neem Datalogic bijvoorbeeld, die hebben een “Green spot” technologie ontwikkeld. De scan geeft een groen licht, wanneer deze gelukt is. Ook zijn er mogelijkheden voor een lichte trilling.

De Datalogic Memor 20 wordt ook vaak gebruikt als een zorgtelefoon. Deze PDA neemt veel van de zorgprocessen van de verpleegkundigen over.

Bevestiging op COW’s

Omdat veel scanners binnen zorgomgevingen gebruikt worden op mobiele werkplekken (COW’s) is het belangrijk dat de scanner goed bevestigd kan worden. Het hebben van een goed basisstation of een cartclip is belangrijk om de scanner in te monteren.

Hieronder een overzicht van diverse oplossingen geschikt voor zieken- en verpleeghuizen.

Gerelateerde oplossingen

Een overzicht van de verschillende oplossingen voor de gezondheidszorg.

 

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite