• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

Vraag een offerte aan!

Cafés en lunchrooms

Ook cafés en lunchrooms hebben de afgelopen jaren steeds meer geautomatiseerd. Van de combinatie traditionele kassa, bonprinter en betaalautomaat, wordt steeds meer naar digitale oplossingen gegaan. Obers die met mobiele oplossingen lopen tot het presenteren van het menu van de dag op digitale signage-zuilen of LCD tv’s. Cafés en lunchrooms hebben het de afgelopen jaren een zware periode gehad en kunnen weer voorzichtig vooruitkijken.

Automatisering

Waar nog heel vroeger een ober moest wenken of aan een staande kassa moest betalen, hebben ook cafés en lunchrooms de laatste jaren een inhaalslag gemaakt. Obers die bestellingen komen opnemen met een mobiele computer of PDA, of uw bestelling aan uw tafel laten bezorgen met een handige app. Er zijn diverse mogelijkheden die al worden toegepast binnen deze sector.

PDA’s en mobiele oplossingen

Een van de meest herkenbaarste ontwikkelingen en voorbeelden is wanneer u op het terras voedsel of drank consumeert, u direct bij een van de obers kunt bestellen en afrekenen, allemaal via mobiele oplossingen. Niet meer “ik zal even mijn collega roepen” of “ik moet even het pinapparaat halen” of “kunt u even meelopen naar het pinapparaat”, nee gelijk afrekenen bij een van de obers. Zeer efficiënt en dit komt de klantervaring absoluut ten goede. Overigens betekent dit voor u dat u eerder een lege tafel heeft, meer lege tafels kunnen zorgen voor extra inkomsten.

Ook de snelheid van de bestellingen kan door het gebruik van PDA’s of mobiele oplossingen enorm toenemen. Op het moment dat de ober de bestelling heeft opgenomen, komt de bestelling direct binnen bij de bar of bij de keuken en kan de ober of een “loper” de bestelling naar de tafel brengen. Wederom klantvriendelijk en een teken van een snelle en goede dienstverlening.

POS Kassasystemen

Een goed kassasysteem is voor cafés en lunchrooms van groot belang.  Zij hebben vaak veel orders in korte tijd. Bestellingen moeten snel aan de keuken worden doorgegeven en online bestellingen zorgen voor een extra afzetkanaal wat continue gemonitord moet worden.

Deze kassasystemen, ofwel “point-of-sale” systemen (POS) zorgen ervoor dat er eenvoudig besteld kan worden door klanten en dat personeel eenvoudig de orders kan hanteren. Een POS systeem voor restaurants bestaat in het algemeen uit een touchscreen, computer of all-in one kassasysteem, waar diverse randapparaat (zoals een betaalautomaat) op aangesloten kan worden. Omdat een POS systeem digitaal is zijn door middel van de juiste software zaken zoals vloerplanners, personeelsbeheer of het afhandelingsproces van online bestellingen zoals bijvoorbeeld de koppeling met Thuisbezorgd.nl te realiseren.

Bonprinters

Zelfs in deze tijd van digitalisering willen mensen nog steeds een tastbaar bonnetje van de transactie. Er zijn wel digitale oplossingen voor handen voor het afdrukken van een bon, zoals SumUP bijvoorbeeld, maar door de tijdsdrukte is het afdrukken van een bonnetje een snelle handeling binnen elk cafe of lunchroom. Het wordt door de klant als normaal gevonden en is het ook verplicht, analoog of digitaal.

Voor de keuken is het ook fijn natuurlijk als orders tijdig worden doorgegeven, dit kan verzorgd worden door een thermische bonprinter, maar ook door middel van een (keuken)bonprinters die een bonnetje uitprinten, door de speciale keuken bonprinters kunnen de bonnetjes langer goed blijven, ook in de keuken of bij warmtebronnen.

Kelnersleutels als beveiliging

Door middel van een kelnersleutel  kunnen obers “inloggen” op de kassa. Kelnersleutels worden voornamelijk gebruikt in cafés, lunchrooms of eetcafés. Met de kelnersleutel kunnen medewerkers identificatie en/of verschillende rechten krijgen bij het inloggen op de kassa. Door te werken met kelnersleutels kun je ook de werktijden en de omzet per medewerker registreren. Dit alles geeft u extra inzicht over het gedrag en het functioneren van uw medewerkers. Ook vervelende zaken zoals kassaverschillen of geld wat uit de kassa verdwijnt, is door te werken met kelnersleutels eenvoudiger in kaart te brengen.

Software

De keuze voor het juiste softwarepakket is een uiterst belangrijke stap. Het koppelen van het kassasysteem met een boekhoudpakket bijvoorbeeld, of het uitlezen van de PDA’s of mobiele oplossingen die het personeel bij zich draagt. Continue op het juiste moment de rekening voor de klant kunnen oproepen, op elke willekeurige PDA. Ook online tafelindelingen duidelijk hebben voor uw obers kan leiden tot meer snelheid en dus ook klanttevredenheid.

Een overzicht van softwarepakketten voor Cafés en lunchrooms.

Een overzicht van softwarepakketten staat op deze pagina beschreven.

Contant betalen

Het gebruik van cash geld daalt al jaren en dit zal door de nieuwe betaalmethodes alleen maar verder dalen. Minder dan  4 van de 10 betalingen verloopt tegenwoordig nog maar contant. En door de verspreiding van Corona in 2020 en 2021 is het gebruik van contant geld nog verder afgenomen. Ditmaal door de diverse campagnes die de overheid heeft opgezet tegen het gebruik van contant geld i.v.m. besmettingsgevaar en berovingen.

Contant geld gaat nog nergens heen, vooral niet in de cafés, waar een biljet of muntgeld nog steeds een snelle manier is om te betalen, maar hierbij komen we ook de negatieve effecten van contant geld tegen, namelijk valse biljetten die in omloop zijn. Het hebben van een geldtestmachine is dus absoluut belangrijk. Dit schrikt mensen met kwade bedoelingen al sneller af. Regelmatig testen van biljetten is van belang, echter vooral op drukke momenten is het lastig om onvoldoende te testen. Dan worden bij het balansen op het eind van de avond ineens allemaal valse biljetten aangetroffen.

De volgende stap in automatisering

Door de diverse maatregelen zal de volgende stap in automatisering wellicht wat langer op zich laten wachten, maar de eerste tekenen van de verdere digitalisering zijn er. Betalen met een Tikkie, betalingen onderling delen, aan de hand van RFID technologie of robots voedsel uitleveren. De mogelijkheden zullen de komende jaren alleen maar toenemen.

Gerelateerde oplossingen

Een overzicht van de verschillende POS oplossingen voor de cafés en lunchrooms:

 

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite