• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Bouw

De bouwsector in Nederland ontwikkelt zich in rap tempo, en laat steeds meer tekenen van automatisering zien. Uitvoerders gebruiken steeds vaker digitale hulpmiddelen en het gezamenlijk met onderaannemers en installateurs werken in BIM tekeningen. Ook wint fabrieksmatige bouw steeds meer in populariteit, sneller, schoner en efficiënter bouwen op locatie. In de bouwsector onderscheiden we de woning- en utiliteitsbouw en de grond-, water en wegenbouw.

Automatisering

In de bouwsector is automatisering steeds verder in ontwikkeling. Het gebruik van grote plotters en A1 en A0 tekeningen op locatie wordt steeds vaker vervangen door een digitale ontwikkeling. Samen met GPS data kunnen robuuste tablets en laptops bijvoorbeeld snel beoordelen waar kabels, riolering en kadasterlijnen zich bevinden. Dit is stukken accurater dan werken met tekeningen. In de grond- water, en wegenbouwsector worden deze notebooks of laptops al langer ingezet. In de woning- en utiliteitsbouw is dit wel een relatief nieuwe ontwikkeling.

Robuustheid is belangrijk

De automatiseringsoplossingen dienen gebruikt te worden in situaties buiten, op de werkplaats en binnen de fabrieksmatige bouwsector. Deze technologische oplossingen dienen dus tegen diverse weersomstandigheden bestand te zijn. De oplossingen dienen dus van robuuste kwaliteit te zijn, dat wil zeggen, beschermd tegen stof en vuil, maar ook tegen vallen van meer dan een meter.

Steeds meer uitvoerders of aannemers werken op kantoor op een robuuste notebook of tablet, welke dan meegenomen wordt naar de bouwplaats. Door middel van 2D en 3D tekeningen, GPS data  of krachtenberekeningen kunnen er direct op de bouwplaats werklui, onderaannemers of installateurs informatie verschaft worden. Ook kan door architecten robuuste oplossingen worden gebruikt voor het laten zien van de eindimpressies aan klanten, overheid of bouwploegen.

Robuuste tablets

Een robuuste (of rugged) tablet is een industriële oplossing die wordt ingezet binnen de bouwsector. Een tablet is ideaal om tekeningen te laten zien aan werklui, maar ook voor de volgende doeleinden binnen de bouwsector:

 • Foto’s maken voor een omgevingsanalyse.
 • Werknemers 2D of 3D foto’s te laten zien van het toekomstige project.
 • Door middel van GPS data grondwerken uit te voeren (zonder kabels te raken).
 • Data van het kadaster te gebruiken voor werkzaamheden op kavels.
 • Installateurs en elektriciens informatie verschaffen over de plaatsing van elektra en loodgieterswerk.
 • Voor reparatie van wegen bijvoorbeeld: foto’s maken vooraf en na herstel.

Voordelen van deze robuuste tablets

Deze tablets zijn bestand tegen trillingen en vallen, evenals extreme weersomstandigheden en blootstelling aan vuil en water. Robuuste tablets zorgen voor extra productiviteit, hebben de beschikking over Windows software bijvoorbeeld en zijn niet kapot te krijgen. Geschikt om mee te nemen in de bus, te gebruiken op de werkplaats of op kantoor. Robuuste tablets hebben vaak een scherm dat gebruikt kan worden met handschoenen aan – een zeer belangrijk voordeel tijdens het bouwproces.

Andere belangrijke voordelen kunnen zijn:

 • Scherm dat in het volle zonlicht nog leesbaar blijft
 • Nachtmodus
 • Aan te raken in de regen, of met handschoenen
 • Lange batterijduur of “hot swap batterijen” die tijdens de dag vervangen kunnen worden.
 • Mogelijkheid tot snel laden

Buiten robuuste tablets worden er ook industriële notebooks gebruikt in de bouwsector. Een Notebook kan immers van kantoor worden meegenomen en in de bouwkeet worden gebruikt, op de werkplaats of op andere plaatsen waar een tafel staat om impressies of resultaten te laten zien.

Merken

Robuuste tablets van Getac, Panasonic en Zebra hebben als voordeel dat er standaard Operating Systems zoals Windows of Android op kan draaien. Dit zorgt voor goede compatibiliteit met diverse softwarepakketten. Door bijvoorbeeld 4G of Wi-Fi integratie kunnen rapporten direct doorgestuurd worden naar het hoofdkantoor of collega’s.

Getac

Getac is een fabrikant van robuuste notebooks, tablets of mobiele computers. Deze mobiele apparaten voldoen aan militaire standaarden en bieden bescherming voor water en stof tot IP68. De Getac robuuste en volledig robuuste producten bieden een uitkomst voor werkzaamheden in situaties waar extra stevigheid vereist is.

Getac heeft diverse tablets en notebooks op voorraad, geschikt voor monteurs, installateurs en technisch personeel. Op deze pagina staan de verschillende Getac producten beschreven. 

Panasonic

Robuuste Panasonic tablets zijn water- en stofbestending en bestand tegen vallen. Ze beschikken over een lange batterijduur die nog verlengd kan worden met de hot-swappable-batterijfunctie. Door het gebruik van de Intel®-processoren beschikken gebruikers over een krachtige tablet voor zwaardere toepassingen. De standaard Android of Windows besturingssystemen maken ze zeer flexibel in hun configuratie. Alle tablets kunnen verder uitgebreid worden met barcodescanners en camera’s voor specifieke toepassingen.

Voorbeelden van zulke robuuste tablets zijn de Panasonic FZ-T1 (5 inch) tablet en de FZ-L1 of FZ-M1 (7 inch) tablets van Panasonic Computer Product Solutions. Deze tablets zijn zeer geschikt voor industriële toepassingen. Voor gebruikers die een groter scherm nodig hebben, is er de Panasonic FZ-G1 (10,1 inch) tablet.

 

Zebra

Zebra heeft met de XPad L10 een zware industriële tablet. Zebra staat bekend als leverancier van thermische labelprinters, barcode scanners en industriële PDA’s. De producten van Zebra worden gebruikt op kantoor, binnen de retail en in de logistieke sector. Zebra heeft een uiteenlopend assortiment met een groot aantal producten die bekend staan om de professionele en hoogwaardige kwaliteit.

Datalogic

Ook Datalogic heeft een industriele tablet voor de bouwsector. De Datalogic TaskBook tablet heeft een zeer robuuste behuizing, een vervangbare batterij en een optionele handgreep. De tablet heeft een IP65-classificatie, Corning® Gorilla®-glas met een dikte van 1,6 mm (4 keer beter dan consumentenkwaliteit. Uitgerust met een 10 inch scherm met Windows 10 IoT-besturingssysteem.

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite