• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Supermarkten

De supermarkten hebben de afgelopen jaren een steeds grotere groei doorgemaakt. Vergrotingen van de versafdelingen, online systemen voor het bestellen en ophalen van boodschappen en van zelf scannen tot persoonlijke aanbiedingen.

Automatisering voor de klanten

De supermarkten zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan automatiseren. Van een vast kassasysteem bij de uitgang, wat jarenlang het enige transactiemoment was, tot de zelfscanmogelijkheden van tegenwoordig die steeds meer in populariteit winnen.

Ook hebben veel supermarkten de afgelopen jaren geïnvesteerd in loyaliteitsprogramma’s en prijscheckers in de winkel. Bij steeds meer supermarkten zien we ook de dagprijzen geïmplementeerd worden door het gebruik van elektronische prijskaartjes.

Automatisering door het personeel

Het personeel van supermarkten werkt ook met mobiele oplossingen, onder meer PDA’s (om producten te scannen) en labelprinters (voor het afdrukken van bijvoorbeeld actiestickers).

Technologische oplossingen voor supermarkten

Hieronder een overzicht van een aantal digitale oplossingen voor supermarkten:

  • POS kassasystemen
  • PDA’s of mobiele apparaten
  • Prijscheckers
  • Zelfbedieningszuilen
  • Software

POS Kassasystemen

De band waar de klant zijn goederen op plaatst en het daaraan grenzende kassasysteem is het belangrijkste POS punt van de supermarkt. Traditioneel ook de enige plaats om af te rekenen, voordat de zelfkassa’s intrede deden.

Een kassasysteem in een supermarkt bestaat uit een inbouw scanner of een presentatiescanner, waar producten in een zeer snelle handeling langs gehaald kunnen worden, om de barcode te scannen. Een kwalitatief krachtige inbouwscanner kan zorgen voor veel extra snelheid en efficiëntie, iets waar supermarkten absoluut naar streven. Een halve seconde voor een scan van het product, levert aan het eind van de week- of aan de maand een enorm voordeel op. De scanners kunnen ook de bonuskaarten, of QR-codes van de klanten scannen, voor extra korting of een andere vorm van identificatie.

Ook bevatten kassasystemen natuurlijk een kassasysteem (workstation of all-in-one systeem), keyboard, een kassalade, pinapparaat en een bonprinter om de klant het bonnetje mee te geven.

Bonprinters

Net zoals dat de inbouw- of presentatiescanner van hoge kwaliteit moet zijn, is het van belang dat de bonprinter snel kan afdrukken en dat bonrollen niet te vaak gewisseld moeten worden. Dit kost immers allemaal tijd. Een thermische bonprinter volstaat voor supermarken omdat bonnetjes vaak geen lange termijn mee hoeven te gaan. Bekijk diverse themische bonprinters hier.

PDAs / Mobiele apparaten

Het gebruik van PDA’s en mobiele apparaten in supermarkten is tweeledig. Bij veel supermarkten kunnen klanten door middel van een (door de supermarkt verstrekte) PDA producten scannen, totdat men voldoende producten gescand heeft en naar de zelfkassa gaat om uit te checken. Deze PDA’s dienen uitermate accuraat te zijn en te verbinden met de supermarktsoftware, zodat bij het uitchecken alle laatste prijzen en aanbiedingen kloppend zijn. Ook een verbinding met de klant- of klantenkaart moet prijzen aanpassen, of klant specifieke prijzen geven.  

Het personeel gebruikt PDA’s of mobiele computers om rolcontainers te scannen, individuele producten te scannen en af te schrijven of producten te scannen voor een prijsaanpassing of korting.

Prijscheckers

Door middel van een prijschecker kunnen klanten de meest recente prijzen controleren van een product. Dit werkt relatief eenvoudig en kan drukte aan de kassa, of extra vragen aan het personeel tegen gaan. Met de vraag “Wat kost dit product?” kan het supermarktpersoneel altijd de prijschecker laten zien en de barcode op het product scannen. Net zoals bij de zelfbedieningszuilen dient de software alle laatste prijzen ingeladen te hebben.

Zelfbedieningszuilen

Zelfbedieningszuilen worden steeds meer ingezet in supermarkten. Als een eindstation voor zelf scannende supermarktklanten. Een plaats waar de klanten de PDA terug kunnen plaatsen, kunnen afrekenen en een bonnetje kunnen krijgen van de bestelling. Het is echter ook niet ondenkbaar dat zelfbedieningszuilen of kiosken meer gebruikt gaan worden bij het inchecken in een supermarkt, een tijdstip om te winkelen te bepalen of voor het ophalen van bestellingen. Zelfbedieningszuilen of kiosken zullen de komende jaren het straatbeeld steeds verder gaan bepalen, en supermarkten zullen hier ook meer- en meer gebruik van gaan maken.

Software

Alle hardware oplossingen voor supermarkten zijn natuurlijk niet te gebruiken zonder een softwarepakket. Grote supermarkten sturen op dagprijzen-, aanbiedingen, acties en voorraad, voor diverse supermarkten tegelijk. Deze software dient elke dag, of meerdere keren per dag ingeladen te worden in kassasystemen, zelfscanners en PDAs van medewerkers. Het gebruik van elektronische prijskaartjes is natuurlijk ook een aanvulling van dit softwaresysteem. Realtime prijswijzigingen op het moment dat je in de supermarkt loopt.

Onderstaande POS software is geschikt voor supermarkten:

Online bestellingen

Ook bij supermarkten wordt tegenwoordig steeds meer online besteld en afgehaald bij distributiecentra, bij de supermarkten zelf of producten worden bezorgd bij de klant thuis. Online bestellingen zijn een wezenlijk onderdeel van de ervaring en de omzet geworden voor klanten. Bij het ophalen bij de supermarkten worden ook in het supermarktmagazijn producten gescand voor de bestellingen en klaar gezet voor de klant om op te halen. Bij distributiecentra gebeurt dit natuurlijk ook, hetzij op een grotere schaal. De juiste combinatie van software, een website en de juiste hardware moet dit proces helemaal stroomlijnen.

De volgende stap in automatisering

Wij zien diverse automatiseringsstappen voor supermarkten. Het gebruik van kiosken gaat zorgen voor het ophalen van bestellingen of inchecken tijdens bepaalde uren. Het scannen van QR codes in deze zuilen voor gezondheidsredenen of bestellingen ophalen of naar de auto te laten bezorgen gaat steeds groter worden de komende jaren.

Gerelateerde oplossingen

Een overzicht van de verschillende POS oplossingen voor supermarkten:

 

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite