• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service

Vraag een offerte aan!

Magazijnen en distributiecentra

De verplaatsing van de goederenstroom is in magazijnen en distributiecentra van groot belang. Om dit zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk te realiseren zijn de belangrijkste pijlers voor elk magazijn of distributiecentra.

Automatisering

Juist om dit te realiseren gebruiken magazijnen en distributiecentra diverse print- en scanoplossingen voor de transport en logistieke processen. Vanaf het moment dat een product of een pallet met producten in het magazijn binnenkomt, moet het gelogd, gekoppeld in het systeem zijn en liefst ook de locatie bepaald worden waar het opgeslagen staat. Uiteraard zo efficiënt mogelijk, zodat een product of pallet ook snel verder afgehandeld kan worden bij de levering aan de klant- of aan een winkel.

Van goederenontvangst tot uitgifte

Als goederen in ontvangst worden genomen in een magazijn of distributiecentra gebeurt dit vaak met een vrachtbrief of pakbon. De goederen worden uitgeladen en voorzien met labels of de bestaande labels worden gescand.

Verplaatsingen van de goederen in een magazijn kan plaats vinden door het gebruiken van een pompwagen, heftruck, maar ook met stalen rekken. De plaatsing van de goederen kan gelabeld worden op de stellingen, die wederom voorzien kunnen worden van een label. Het scannen van het label geeft de locatie van de goederen in het systeem aan.

Het koppelen van de informatie in het systeem is relevant om te bekijken wanneer het product is binnengekomen, en daarna natuurlijk van belang om te scannen als het product het magazijn weer verlaat (al dan niet voorzien van een nieuw label of vrachtbrief).

Magazijnoplossingen

In magazijnen of distributiecentra wordt gebruik gemaakt van print- en scanoplossingen. Deze oplossingen kunnen een grote rol spelen en zorgen voor een precieze, overzichtelijke en betrouwbare afhandeling van logistieke processen.

Mogelijke magazijnoplossingen zijn:

Scannen van goederen in een magazijn

Fouten bij het orderpicken zijn zo gemaakt. Voor de automatisering van het magazijnbeheer is het gebruik van een barcodescanner of PDA een must geworden. In tijden dat ordervolume veel toeneemt en de orderwaarde lager wordt is een barcode scanner essentieel in het orderpickproces. Bij voorkeur een draadloze oplossing natuurlijk, anders bent u altijd gebonden aan de draad bij het basisstation of de PC.

Het gebruiken van de juiste logistieke software en het verzamelen van data door het gebruik van deze draadloze oplossingen is essentieel voor een goed voorraadbeheersysteem. Het gebruik van een draadloze barcodescanner of mobiele computer (PDA – tablet), verbonden aan een logistieke software gebruiken, behoren diverse aftekenlijsten tot het verleden. De orderpicker ontvangt de producten op zijn display of vanuit een lijst en gaat de diverse goederen verzamelen.

Lange afstand scanners

In magazijnen of distributiecentra is het niet altijd even handig om barcodes te scannen. Barcodes van pallets of goederen die op hoger gelegen plaatsen bijvoorbeeld. Ook scannen vanaf heftrucks is natuurlijk niet altijd ideaal. Als er gescand moet worden op deze hoger gelegen plaatsen vanuit heftrucks is het kiezen van een barcode scanner met een grotere range een verstandige beslissing.

Over het algemeen zijn er 4 verschillende afstand scanners;

 • Standard Range: Maximale afstand 30 a 40 cm
 • High Density: Scannen van hele fijne, kleine codes
 • High Performance: Scannen van codes op grote afstand
 • Extra Range: Kan zowel van dichtbij als veraf scannen (all range)

Ook is het scannen onder een hoek of lastig bereikbare plaats is niet weggelegd voor alle barcode scanners. Een laserscanner heeft hier veel meer moeite mee dan een imager scanner). Een imager scanner maakt in feite een foto van de barcode en de software zorgt ervoor dat de barcode herkent wordt door het systeem. Door deze techniek is de scanrichting minder belangrijk, omdat het systeem deze automatisch corrigeert.

 

Heftruckcomputers

Om de verplaatsing van goederen in een magazijn of distributiecentra te kunnen registreren is een heftruck computer een mogelijke oplossing. Deze mobiele computer is geschikt voor bestuurders van heftrucks en andere logistieke voertuigen.

Onder heftruck computers verstaan we mobiele computers die vast worden gemonteerd aan een heftruck. Een heftruck computer heeft een groot scherm, een ingebouwd toetsenbord of touch oplossing en functioneert in combinatie met een bedrade of draadloze barcode scanner of PDA. 

De software die geïnstalleerd is op de heftruck computer kan ingezet worden voor het registreren van binnenkomende goederenstromen, orderpicking en inventarisatie. De output kan uitgelezen worden door specifieke softwarepakketten die gebruikt worden om het efficiëntie niveau te laten toenemen op de werkvloer.

 

Robuuste scanners voor magazijnen

Omdat er in grote magazijnen vaak veel goederen moeten worden verzameld in korte tijd – en – door veel werknemers, zijn er robuuste scanners ontwikkeld die tegen een stootje kunnen. Dit zijn specialistische producten die spatwaterdicht zijn, tot 1,5 meter een val kunnen overleven en ook in extreme temperaturen kunnen blijven werken.

Fabrikanten zoals Zebra, Honeywell en Datalogic hebben diverse robuuste oplossingen ontworpen, geschikt voor magazijnen en distributiecentra. 

 

Ringscanners

Een zeer bruikbare mobiele oplossing kan bijvoorbeeld ook een ringscanner zijn. Een ringscanner wordt bijvoorbeeld gebruikt als er in het orderpickproces veel kleine doosjes met de hand gepakt moeten worden. Het is dan inefficiënt om steeds de barcode scanner of PDA weg te leggen. Door het gebruik van een dergelijke ringscanner hoeft het proces – en dus de efficiëntie – geen vertraging op te lopen.

Let op: een ringscanner moet altijd in combinatie met een PDA of tablet gebruikt worden.

 

Afdrukken van labels in een magazijn

Het afdrukken van de labels en verzenddocumenten is van uitermate groot belang voor het transporteren van goederen naar diverse locaties, zoals het magazijn of distributiecentrum.

Met industriële labelprinters in het magazijn, kunt u effectief voorraad- en magazijnbeheer bedrijven. Met deze labelprinters print u eenvoudig en in korte tijd veel etiketten in hoge kwaliteit en met goed leesbare teksten.  

 

Labelprinters

Labelprinters worden in magazijnen of distributiecentra onder andere voor de volgende zaken ingezet:

 • Labels afdrukken voor locatie-, verzend- en verpakkingsetiketten.
 • Het printen van labels om op pallets te bevestigen, voor het monitoren van de pallets door de distributieketen.
 • Het afdrukken van duidelijke waarschuwingslabels.
 • Labels afdrukken in heftrucks, om te plakken als verzendlabel op pallets of goederen.

Mobiele computers en labelprinters voor heftrucks

Het gebruiken van mobiele labelprinters in heftrucks kan zeer belangrijk zijn voor het efficiënt labelen van producten of pallets voor verzending. Wanneer gelabeld kan een product vervoerd worden naar bijvoorbeeld een schap of naar een vrachtwagen voor het verdere proces af te werken.

 

Het gebruik van labels in magazijnen

Schaplabeling

Met locatie labels voor schaplabeling kunt u eenvoudig en efficiënt de locatie van goederen traceren. Dit kan u helpen met het labelen en vervoeren van producten voor opslag en orderpicking. Voor het beheren van uw voorraad is locatie informatie van zeer groot belang.

Deze labels dienen afgedrukt te worden met een labelprinter. Omdat deze labels vaak langere termijn gebruikt worden, wordt aangeraden om deze af te drukken met een thermal transfer labelprinter. In plaats van een direct thermische printer, print een thermal transfer labelprinter met een lint in plaats van hitte op een thermisch label. Labels uit deze thermal transfer labelprinters zijn vandaar vele malen langer leesbaar en duidelijker te lezen.

Met mobiele barcode scanners, PDA’s of tablets kunnen de labels gescand worden, als plaats waar de goederen liggen opgeslagen. Dit maakt het orderpicken stukken eenvoudiger.

 

Pallets scannen en labelen

Door middel van barcode labels kunt u de distributie volgen en pallets of goederen traceren, door de gehele toeleveringsketen. Bij elk scanmoment kunt u zien wat de progressie is en waar de pallet zich op dat moment bevindt.

Verzendlabels

Na het orderpicken of als de goederen verzameld zijn, dienen ze voorzien te worden van een verzendlabel. Er zijn diverse geschikte printers voor het afdrukken van verzendlabels.

Dit kan met een mobiele labelprinter, die door orderpickers of het hoofd magazijn wordt ingezet voor het afdrukken van de verzendlabels, vlak voordat de goederen de vrachtwagen in gaan, of op een pallet worden geladen. Vanuit de heftruck kunnen ook direct verzendlabels worden afgedrukt, voor plaatsing op pallets of grote dozen.

Ook worden vaste labelprinters bij de uitgaande pakketten vaak ingezet. Deze labelprinters staan direct aangesloten op een pc en worden op een werkplek geplaatst. Afhankelijk van het aantal uitgaande pakketten per dag, maakt u een keuze voor een desktop, midrange of industriële labelprinter. Het grootste verschil in deze labelprinters is de snelheid en een afweging voor het aantal afdrukken die u per dag kunt maken. Een industriële labelprinter kan meer prints op een dag verwerken dan een desktop labelprinter en heeft vaak ook een meer robuustere behuizing in verband met stof/vocht.

Software

Hieronder staan de verschillende softwarepakketten, geschikt voor magazijnen en distirbutiecentra.

Gerelateerde oplossingen

Een overzicht van de verschillende oplossingen voor magazijnen en distributiecentra:

 

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite