• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

Vraag een offerte aan!

Contant geld beheren

Contant geld beheren

De afgelopen jaren is er vanuit overheidscampagnes en door de technische vooruitgang een steeds groter deel van de bevolking gaan pinnen en contactloos betalen. Minder dan 4 op de 10 betalingen verlopen nog contant. Op sommige plaatsen is het helemaal niet meer mogelijk om contant te betalen. Denk hierbij aan gemeenten, apotheken en ziekenhuizen die deze trend aanvoeren.

Op deze pagina beschrijven we de volgende onderwerpen

Het belang van contant geld

Al jarenlang wordt er met contant geld betaald aan kassa’s. Omdat kassa’s en het koopgedrag van de consument veranderen, verandert ook het omgaan met contant geld. De risico’s van contant geld zijn wel aanwezig. Er is steeds meer vals geld in omloop, diefstal of berovingen liggen altijd op de loer en kassalades moeten veilig worden afgeroomd. Overigens blijft contant geld een belangrijk gedeelte van de omzet. Bovendien is het een wettig betaalmiddel en wil je als detaillist geen omzet mislopen omdat er niet contant te betalen is aan uw kassa’s.

Hoe ziet het betaalproces eruit bij contant geld?

In dit artikel hebben we het betaalproces van contant geld voor de detaillist in kaart gebracht. Het betaalproces start vanaf het moment dat het contant geld wordt aangenomen tot het moment dat het geld wordt afgeroomd uit de kassalade en wordt verzameld.

Bij het aannemen van contant geld is het van belang dat het op echtheid getoetst wordt. Hier zijn een aantal oplossingen voor beschikbaar, zoals vals geld detectoren.

Welke oplossingen zijn er om vals geld te detecteren?

Voor het detecteren van vals geld zijn er diverse oplossingen verkrijgbaar. Met een vals geld detector kunt u zich wapenen tegen vals geld en zorgen dat het niet door uw kassamedewerkers of personeel wordt aangenomen. Vals geld aannemen kost u letterlijk geld en omzet. Dit is natuurlijk doodzonde omdat het heel eenvoudig voorkomen kan worden met vals geld detectoren.

Er zijn diverse manieren om vals geld te detecteren, van stiften, tot UV licht en de meest veilige manier, via een professionele vals geld detector. In een dergelijk apparaat wordt het ingegeven biljet getoetst op echtheidskenmerken. Bij onvoldoende echtheidskenmerken zal de detector u het signaal geven dat het biljet vals is.

Omdat er steeds nieuwe biljetten komen, maar ook de manieren van valsmunterij steeds weer wijzigen, is het van belang dat een vals geld detector altijd up to date is.

Bekijk de verschillende vals geld detectoren op deze pagina. Voor het afrekenen van grote bedragen in contant geld zijn er ook geldtellers die scannen op de echtheid van de biljetten.

 

Kassalades

Na het accepteren van contant geld, wordt het opgeborgen in de kassalade. Tegelijkertijd wordt er (mits benodigd) wisselgeld terug gegeven uit de kassalade en de transactie afgerond met het afgeven van de bon en het sluiten van de lade.

De kassalade speelt een cruciale rol in het beheren en verwerken van contant geld. We onderscheiden een aantal verschillende kassalades, geschikt voor diverse toepassingen.

Kassalades

Handbediende kassalades

Van oudsher kennen we de handbediende kassalades of duwlades. Deze kassalades openen als er licht geduwd wordt tegen de voorkant van de lade. Een kassamedewerker kan door middel van een lichte duw de kassalade weer sluiten. De meeste handbediende kassalades hebben een slot aan de voorkant, zodat ze ook voor een korte tijd onbeheerd achter gelaten kunnen worden.

Een handbediende kassalade wordt voornamelijk gebruikt als er geen kassasysteem of bonprinter gekoppeld is. We zien deze kassasystemen vooral op markten, braderieën of bij kleine zelfstandigen. Bekijk hier een overzicht van kassalades. (met de filter kan gezocht worden op handmatig/elektrisch. 

Elektrische kassalades

Een elektrische kassalade is tegenwoordig wel de standaard. Elektrische kassalades staan ook bekend als elektronische - of automatische kassalades en kunnen worden gekoppeld aan een kassaysteem en/of een bonprinter. De aansturing van de elektrische kassalade loopt via de bonprinter.

De kassasoftware geeft de bonprinter een commando dat er betaald gaat worden met contant geld. De bonprinter vertaalt dit commando in een 12 of 24 volt signaal dat direct naar de kassalade wordt gestuurd. De kassalade springt open en zorgt ervoor dat de kassalade gebruikt kan worden door de kassamedewerker.

Electrische kassalade zonder bonprinter

Als er geen bonprinter aanwezig is bij het kassasysteem én toch gebruik van een kassalade gemaakt moet worden, is een speciale converter een oplossing. Deze converter simuleert het 12 of 24 volt signaal en zorgt voor een directe verbinding tussen het kassasysteem en de kassalade.

Aan welke zijde opent de kassalade?

Als we spreken over kassalades hebben we het over lades die een opening hebben aan de voorkant en openen zoals een lade. Een ander type kassalade is de flip-top kassalade, die een opening heeft aan de bovenkant.

Wat is een flip-top kassalade?

We spreken van een flip-top kassalade als de opening van de kassalade zich aan de bovenkant bevindt. Er wordt vaak  gekozen voor flip-top kassalades doordat dit type kassa zeer compact is. Een normale kassalade kan nog wel eens te diep zijn, voor kassamedewerkers die er dicht op zitten.

Een  flip-top kassalade kan ook eenvoudig afgesloten en uitgenomen worden. Bijkomend voordeel is dat op deze wijze is het geld niet zichtbaar is bij het vervoer van de kassalade naar een kluis.

 

Fliptop kassalade

 

 

Waar moet je op letten als je de keuze maakt voor een kassalade?

  • Wat is de verdeling van de inzetbakken, vind ik dit handig?
  • Werkt de kassalade samen met de bonprinter?
  • Is er een mogelijkheid tot afromen via een afroomgleuf aanwezig bij de kassa?

Inzetbak

Elke kassalade heeft een inzetbak. Deze inzetbak zorgt voor een verdeling van munt- en briefgeld in verschillende compartimenten. Elke kassalade heeft weer een andere verdeling tussen de biljet- en muntvakken. Ook zijn inzetlades los verkrijgbaar.

 

Kassalade en Bonprinter

Zorg er altijd voor dat de kassalade 12- of 24 volt aansluitingen hebben en daardoor ideaal functioneren met de bonprinter. Een standaard bonprinter heeft een 24 volt aansluiting.

Kassa afromen

Er is niet altijd voldoende tijd- en/of gelegenheid om een kassa direct af te romen. Vanwege drukte aan de kassa kan het voorkomen dat er even te veel geld zich in de kassa bevindt. Hiervoor zijn er speciale afroomgleuven – of POS kluizen beschikbaar. Deze kluizen of afroomgleuven bieden een extra laag van beveiliging en houden de grote bedragen uit het zicht.

Een POS kluis / of afstortkluis kan bevestigd worden onder de toonbank en werkt met een stortklep en mechanische hendel. Grote coupures in biljetgeld kunnen hierna overgeheveld worden vanuit de kassa. De kluis kan na werktijd geopend worden en werkt met een sleutel of een elektronisch slot.

Geldtelmachines

Aan het eind van de dag worden de kassa’s afgeroomd en de kluis geleegd. Om de dagomzet te berekenen is het van belang om het geld snel te tellen. Zo bestaan er geldtelmachines voor biljetten en munten. Door deze geldtelmachines kunt u nog sneller en nauwkeuriger een kas opmaken aan het eind van de dag.

Munt telmachine

Het tellen van munten is een tijdrovende aangelegenheid, zeker als u ook nog eens moet sorteren. Met een munt telmachine kunt u eenvoudig euromunten sorteren en optellen. Vreemde munten of tokens worden er uitgefilterd.

Geldteller biljetten

 

Biljet telmachine

Het tellen en controleren van biljetten op echtheid wordt gedaan met biljet telmachines. Biljetten in de telmachine, een druk op de knop en de telmachine gaat voor u aan het werk. Binnen enkele seconden weet u exact wat de dagomzet is en of er vals geld is aangenomen door uw kassamedewerkers.

Geldverwerking

Na het tellen van de biljetten en/of munten wordt het tijd om een gedeelte van het contante geld in zakjes te verdelen en een veilig onderkomen te bieden. Zo kan het geld naar afstortautomaten gebracht worden of kan er voor een waarde transport ingeregeld worden om de kluizen te legen.

Op zoek naar een professionele geldtelmachine? Bekijk de geldtelmachines hier.

 

Meer informatie

Contant geld is nog steeds een belangrijk deel van de omzet. Zoals we bij de inleiding al vertelden worden toch 4 van de 10 transacties nog contant afgerekend. En in het geval van een storing bij een bank is contant geld wellicht het enige alternatief voor handen.

Het beheren van contant geld is daarom een belangrijk proces voor elke horeca-ondernemer of detaillist. Vandaar denken wij bij Adivo graag mee over de verschillende mogelijkheden. De juiste keuze voor een kassalade of vals geld detector kan u veel tijd en/of geld besparen. Neem daarom contact op voor alle specifieke vragen over het beheren van contant geld.

 

Gerelateerde producten

Contant geld beheren

Search engine powered by ElasticSuite