• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Kassabonnen printen

Kassabonnen Printen

Het uitprinten van een (kassa)bon bij het afrekenen van goederen. Dit is eigenlijk vanzelfsprekend. Het uitprinten van deze kassabonnen gebeurt met een bonprinter.

Hoewel het uitprinten van een bonnetje niet wettelijk verplicht is, is het vanzelfsprekend voor de klant geworden. Het overgrote deel van de klanten waardeert het ontvangen van een kassabon. Ook willen consumenten producten kunnen retourneren en is een kassabon ook belangrijk voor ZZP-ers om de BTW af te trekken. Het niet hebben van een bonprinter als detaillist is onprofessioneel en ongebruikelijk. 

Op deze pagina beschrijven we de verschillende soorten bonprinters:

En stellen we de volgende vragen rondom de aankoop van een bonprinter:

Keukenprinter POS

Het gebruik van een bonprinter

Een bonprinter is een belangrijk element van elk POS systeem en wordt voornamelijk gebruikt in de retail branche. In de retail is het zo’n gestandaardiseerd element van het betaalproces geworden dat er eigenlijk niet over nagedacht wordt. De klant neemt het bonnetje aan en vervolgt zijn weg.

Ook binnen de horeca branche wordt er veel gewerkt met bonnen. Om mee te geven aan de klant, maar ook in de keuken, waar de bestelling van de klant wordt afgehandeld. 

 

Welke types bonprinters zijn er?

Er zijn eigenlijk twee types bonprinters beschikbaar: thermische bonprinters en (dot) matrixprinters. Ook zijn er nog hybride varianten die beide types combineren.

Thermische bonprinters

De thermische bonprinter kennen we allemaal. Dit type bonprinter wordt massaal in de retail gebruikt en is daarom ook het meest verkochte type bonprinter. Met een thermische bonprinter kunt u snel en voordelig veel bonnetjes afdrukken.

Hoe werkt een thermische bonprinter?

Een thermische printer maakt afdrukken op thermisch papier door verhitting. Door de verwarmingselementen van de printkop wordt het thermisch papier verwarmd. Omdat dit thermisch papier speciaal gecoat is en juist gevoelig voor deze hitte is, blijft er een afdruk achter. Dit is ook de reden waarom een thermische printer geen inktcartridges nodig heeft en goedkoop in gebruik is. De kosten van een bonnetje worden zo laag gehouden.

 Thermische printer

Redenen om thermische bonprinter te kiezen

 • Goedkope afdrukken, kosten per bonnetje zijn zeer laag.
 • Goedkope aanschaf.
 • Het printen van bonnetjes gaat in een hoog tempo en zorgt voor een hoge doorloopsnelheid.

Nadeel van een thermische bonprinter

Direct printen op thermisch materiaal door verhitting, betekent ook dat bonnen geen lange houdbaarheid hebben. Wanneer bonnen van thermisch papier veel in aanraking  komen met licht of hoge temperatuur wordt de coating (of toplaag) van deze bonnen onleesbaar.

Dit is niet erg relevant voor kassabonnen of verzendetiketten, omdat deze vaak maar kort gebruikt moeten worden. Bij grotere bestedingen of garantiebewijzen zien we vaak dat er geprint wordt door een andere bonprinter. Juist om de houdbaarheid van de bonnen te verlengen.

Op deze pagina staan de meest verkochte thermische bonprinters op een rij.

Matrix bonprinters

Een matrix bonprinter wordt over het algemeen ingezet op plaatsen waar een thermische bonprinter niet voldoende is en waar afdrukken een langere houdbaarheidsduur moeten hebben. Als een warmtebron aanwezig is, en bonrollen liggen lang nabij deze warmtebron, treden er verkleuringen op, die invloed hebben op de leesbaarheid van deze bonnen. 

in de nabijheid van de bonprinter, kan er beter gekozen worden voor een matrix bonprinter. Dit is tegelijk een van de redenen waardoor matrix bonprinters nog populair zijn in keukens.

Hoe werkt een matrix bonprinter?

Een matrix bonprinter werkt eigenlijk grotendeels hetzelfde als een typemachine.  Metalen pennen slaan tegen een printlint en produceren een afdruk op een stuk papier.   

Redenen om een matrix bonprinter te kiezen

 • Lange houdbaarheidsduur van de afdrukken benodigd.
 • Er wordt gewerkt bij een warmtebron (bijvoorbeeld in keukens).

Nadelen van een matrix bonprinter

Matrix bonprinters zijn langzamer in vergelijking met thermische bonprinters. Ook maken ze veel geluid bij het uitprinten van een kassabon.

Op deze pagina staan de meest verkochte matrix bonprinters op een rij.

 

Overige types bonprinters

 

 Hybride bonprinter

Slip bonprinters

Onder de matrix bonprinters valt ook de slip bonprinter, gebruikt voor nota’s, cheques, vouchers of andere papieren. De slip bonprinter heeft alle voordelen van de matrix bonprinter en kent enkele specifieke toepassingen. Slip bonprinters worden bijvoorbeeld ingezet voor het afdrukken van doktersrecepten, representatieve rekeningen van een exclusief diner of documenten met meerdere lagen.

 

Hybride bonprinters

Een hybride bonprinter is een combinatie tussen een thermische bonprinter (met een pin/of kassarolletje) en een matrix slip printer. Door deze combinatie is het mogelijk om enerzijds geruisloos en snel kassabonnen uit te printen en cheques en nota’s een langere houdbaarheidsduur mee te geven door de matrix techniek. Een hybride bonprinter wordt ook wel eens een multifunctional of een combo slip printer genoemd.

 

Bonprinter en kassalade ineen

Er is ook steeds meer hardware op de markt, waar een bonprinter ingebouwd is. Hiermee bedoelen we niet de bonprinters die ingebouwd zijn in de parkeerautomaat, self-service kiosk, maar bijvoorbeeld de Star MPop.  

 Bonprinter in restaurant

Wat is de juiste bonprinter voor u?

Bij enkel de keuze voor een thermische of matrix bonprinter houdt het niet op. Er zijn nog behoorlijk wat factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een bonprinter.

Wat zijn de specificaties van de bonprinter?

Bekijk voor de aanschaf van een bonprinter altijd de specificaties. Ga altijd na hoe snel de bonprinter is, tot welke resolutie (DPI) er geprint kan worden hoe de garantievoorwaarden eruit zien. Op de website bieden wij diverse betrouwbare bonprinters aan van Epson, Star, Citizen en Metapace.

Is de bonprinter voor gebruik onderweg of op een vaste plek?

Mobiele bonprinters worden steeds kleiner en zijn te koppelen aan een smartphone, mobiele computer (PDA) of tablet. Als men vaak onderweg is en geen vaste plek heeft om bonnen uit te printen voor de klant, is een mobiele bonprinter ideaal.

Waar worden mobiele bonprinters het meest gebruikt?

 • In de horeca. Obers nemen een mobiele bonprinter mee die direct aan de betaalterminal is aangesloten. De klant krijgt gelijk een bonnetje mee.
 • Evenementen: Toegangskaartjes worden uitgeprint door te scannen en een bonnetje / of toegangsbewijs uit te printen.
 • Transport: Bij de aflevering van goederen ontvangstbonnen uitprinten en laten ondertekenen.

Een mobiele bonprinter is via WLAN of Bluetooth techniek aan te sturen.  Bekijk hier de mobiele bonprinters.

Met welke aansluitingen zijn bonprinters verkrijgbaar

Bonprinters zijn beschikbaar met verschillende soorten aansluitingen. Een bonprinter is op een andere manier gekoppeld aan bijv. een tablet dan aan een traditioneel kassasysteem of all-in-one touch kassasysteem.

De aansluitingen op een rij:

 • Seriële RS232 aansluiting: 9 polige aansluiting: Seriële aansluitingen vinden we bij all-in-one systemen, workstations en ook de traditionele kassasystemen.
 • Parallelle aansluiting: 25-pins aansluiting: Parallelle aansluitingen vinden we vooral bij workstations en ook de traditionele kassasystemen.
 • USB aansluiting: Als randapparatuur niet draadloos aangesloten wordt is het eigenlijk standaard via USB. Buiten de traditionele kassasystemen hebben praktisch alle POS systemen wel USB aansluitingen.
 • LAN/Ethernet aansluiting: De bonprinter wordt met de router verbonden via een LAN kabel. De router verbindt vervolgens via netwerkaansluiting of een draadloos signaal de bonprinter aan de kassa.
 • Bluetooth verbinding: Draadloze bluetooth verbinding om uw bonprinter te verbinden met een mobiele computer of tablet.
 • WiFi/WLANDe WiFi verbinding gaat via de router, dus tablet, mobiele computer of kassasysteem is verbonden met de router (middels netwerkkabel of WiFi), de opdracht wordt vanaf het device naar de router gestuurd en vanaf de router via WiFi naar de printer.

Vragen om te stellen bij de aankoop van een bonprinter

Is de bonprinter compatible met de software?

Niet elke softwareleverancier ondersteunt alle bonprinters. Maak altijd de afweging of de bonprinter ondersteund wordt door de software. Op de website hebben we een overzichtspagina waar per softwareleverancier de producten weergegeven worden. Hier kunt u een eenvoudige keuze maken.

Let Op: Ook bij een kassalade is het van belang dat de kassalade ondersteund wordt door de bonprinter.

 

Heeft de bonprinter een automatische papiersnijder?

Vooral als het om snelheid gaat is het fijn als een bonprinter een automatische papiersnijder (of cutter) heeft. Elke bon afscheuren langs een kartelstrookje kost veel extra tijd en is toch weer een extra handeling.  

Zijn de kassarollen eenvoudig te wisselen?

Een kassarolletje moet na verloop van tijd ook verwisseld worden. Het is natuurlijk niet fijn voor de klant als het wisselen van een kassarolletje extra tijd kost. Het proces van het wisselen van een kassarolletje moet snel en effectief zijn. Bijna alle bonprinters werken met een drop inn systeem, de rol wordt er gewoon los in geplaatst. Dit werkt snel en effectief.

Kassabonnen horeca

Wat zijn de kosten van een bonprinter?

De kosten van bonprinters variëren heel erg. U heeft voor €119 (exclusief BTW) al een basismodel. Prijzen kunnen echter oplopen tot €700 voor specifieke inbouwprinters – denk aan zelfbedieningskiosken of parkeertickets. Wenst u een mobiele bonprinter voor onderweg, dan bent u rond de €250 per bonprinter kwijt.

Meer informatie

Wij begrijpen dat de keuze voor een bonprinter afhankelijk is van een aantal factoren, die hierboven allemaal staan beschreven.

Als specialist in POS systemen en gezegend met meer dan 20 jaar ervaring kunnen we u passend advies geven op de aanschaf van een bonprinter. Wij zijn bereikbaar via de chat, per e-mail, maar natuurlijk zijn we ook telefonisch bereikbaar (088 011 011 0) op werkdagen. We staan open voor al uw vragen!

Gerelateerde producten

Kassabonnen printen

Search engine powered by ElasticSuite