• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Barcodes en labels printen

Barcodes en labels printen

Het gebruik van barcodes is behoorlijk ingeburgerd in onze dagelijkse routine. We kopen wat in de supermarkt, gaan naar een evenement en betalen in de parkeergarage. Een kleine greep uit plaatsen waar barcode scanning op grote schaal wordt toegepast.

Voor de detaillist of groothandel zijn barcodes essentieel.  Zowel in de retail sector als in de logistiek is het gebruik van barcodes niet meer weg te denken. Een barcode scanner  kan producten identificeren door geprinte barcode labels of etiketten. Barcodes zijn eigenlijk een onmisbaar element om producten te identificeren en het logistieke proces te beheren.

We zien barcodes dan ook vaak terugkomen als geprinte variant op bonnetjes of kartonnen pasjes (denk aan de parkeerautomaten).  Echter minstens zo vaak worden barcodes afgedrukt op barcode labels, om pallets, dozen of producten te identificeren.

Op deze pagina is aandacht voor de volgende onderwerpen:

Als laatste is er nog kort even aandacht voor barcode software, om de barcodes te verwerken. 

 

Etiketten printer in supermarkt

Wat zijn de voordelen van het gebruik van barcodes?

Een aantal voordelen van het gebruik van barcodes;

 • Eenvoudig transacties registeren
 • Snelheid en accuratesse
 • Efficiënter werken
 • Geïntegreerd met software
 • Lage foutgevoeligheid

Wat heeft u nodig om barcode labels te printen?

Om barcode labels te printen zijn de volgende 3 onderdelen nodig:

 • Labelprinter
 • Labels/Etiketten en eventueel een printlint
 • Labelprint/ontwerp software

Labelprinters

Met een labelprinter kunt u labels of etiketten bedrukken met tekst, afbeeldingen of barcodes. Labelprinters zijn te gebruiken als standalone printer, maar vaker nog worden ze aangesloten op computers. Op de computer draait de specifieke labelprint software of andere software voor het genereren en coderen van barcodes.

Zebra GK-420 labelprinter

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een labelprinter

Voor de aanschaf van een labelprinter is het belangrijk om de volgende vragen helder te hebben:

 • Wat is het doel van de barcode labels die geprint worden?
 • Hoeveel labels worden er per uur/dag geprint?
 • Moeten de barcode labels een lange houdbaarheidsduur hebben?
 • Worden de labels ook vaak uitgeprint op locatie?
 • Hoe groot moeten de barcode labels zijn?
 • Worden er enkel barcode labels geprint met de labelprinter? Of is er ook sprake dat er afbeeldingen, tekst in zwart-wit of kleur geprint moeten worden?
 • Zijn de labels voor buitengebruik of voor plaatsen met extreme temperaturen?

De antwoorden op deze vragen zullen grotendeels duidelijk maken welke labelprinter geschikt is voor uw werkzaamheden. In de volgende paragraaf bekijken we de verschillende typen labelprinters.

Welke verschillende types labelprinters zijn er?

Grofweg gezegd maken we een onderscheid tussen desktop labelprinters, mid-range labelprinters en industriële labelprinters. Het grote verschil zit hem in de grootte van de labelprinter,  de uitgaande snelheid van de labels en het aantal labels per uur (of zelfs minuut) dat geprint kan worden met een labelprinter.

 • Desktop Labelprinter: Wanneer we spreken over een desktop labelprinter, dan spreken we over een zeer compacte labelprinter die op elk bureau of werkplek te plaatsen is. Geschikt voor tientallen labels per dag en een lage doorloopsnelheid. Vaak gebruikt voor het uitprinten van verzend labels.
 • Midrange labelprinter: Als er dagelijks grote hoeveelheden barcode labels of etiketten uitgeprint dienen te worden. Een midrange labelprinter is gebouwd op snelheid en hoge volumes. Dit type labelprinter wordt bijvoorbeeld gebruikt in magazijnen, warehouses of binnen het MKB.
 • Industriële labelprinterIndustriële labelprinters zijn te vinden in zware productieomgevingen. Deze labelprinters kunnen eenvoudig tienduizenden etiketten per dag uitprinten. De behuizing van een industriële labelprinter is water- en stofdicht en kan in een hoog volume barcode labels uitprinten.

Let op: Midrange en industriële labelprinters hebben niet het compacte formaat van  desktop labelprinters.

Diverse Labelprinters van Zebra

Welke printmethodes worden gebruikt door labelprinters?

Een labelprinter kan op verschillende manieren printen. Er bestaan twee verschillende printmethodes, direct thermal en thermal transfer.

 • Direct thermal: Met een direct thermische printer kun je direct op thermisch papier printen. Direct thermisch wordt toegepast als etiketten of labels geen lange houdbaarheidsduur vereisen. Denk onder andere aan verzend labels voor pakketten, maar ook voor versproducten, zoals in de supermarkt.
 • Thermal Transfer: Met een thermal transfer labelprinter maak je afdrukken met behulp van een ribbon of lint. Dit type labelprinter wordt gebruikt als labels of etiketten een langere houdbaarheidsduur moeten hebben. Toepassingen zijn onder andere patiënt registratie in ziekenhuizen en producten met een lange doorloopsnelheid.

Zodoende kunnen we concluderen: Moet een etiket duurzaam zijn, of wordt het blootgesteld aan de elementen dan wordt er gekozen voor Thermal Transfer. Anders valt de keuze op Direct Thermal labelprinters.

Labels en etiketten

Een essentieel element van een labelprinter zijn de labels of etiketten die gebruikt worden. Er zijn labels beschikbaar in alle soorten en maten en voor diverse toepassingen en branches.

Er zijn diverse toepassingen van labels en etiketten. de bekende verzendlabels voor de logistiek, de kledingkaartjes voor de winkelier en de labels voor versproducten of medicijnen.

Labels of etiketten zijn verkrijgbaar op thermisch materiaal, papier of kunststof.

Labels en Etiketten RFID

Thermische labels

Thermische labels zijn enkel te gebruiken op direct thermal labelprinters. Thermische etiketten zijn opgebouwd uit verschillende lagen. In de bovenste laag van deze thermische labels bevindt zich een bepaalde kleurstof die door de hitte van de direct thermal labelprinter wordt geactiveerd en op het etiket wordt geperst. Dit zorgt ervoor dat er niet op inkt geprint wordt. Thermische labels worden vaak verstrekt op rol.

Printen op papier en kunststof labels

Thermal transfer labelprinters gebruiken een printlint voor de afdrukken. Hierdoor kan er ook gedrukt worden op papier en kunststof etiketten. Printen op papier en kunststof labels doet u in feite als deze labels een langere houdbaarheidsduur moeten hebben, zoals bij patiëntidentificatie of labels op medicijnen.

Net zoals bij thermische labels is het van groot belang dat er gekozen wordt voor het juiste formaat dat compatible is met de labelprinter. Ga dit van tevoren altijd even na.

Labelprint software

Voordat u  barcode labels kunt gaan afdrukken, dient u aandacht te besteden aan de software die u wilt gaan gebruiken. Een labelprinter en labels kunnen niet functioneren zonder specifieke software.

De Bartender en Zebra Designer software zijn voorbeelden van softwarepakketten die een koppeling kunnenmaken met een onderliggende database waar de data verder verwerkt wordt. De pro versies van beide pakketten kunnen een koppeling maken met een eenvoudige Excel of database. Beide softwarepakketten hebben ook varianten die een connectie kunnen maken met databasepakketten zoals SAP, Oracle en andere datasbase software die werkt met XML bestanden.

Het is altijd van belang om het doel inzichtelijk te krijgen. Deze labelprint of ontwerp software voor het optimaliseren van magazijnwerkzaamheden heeft andere mogelijkheden dan software voor de detaillist of de drogist. De software wordt geïnstalleerd op een PC of workstation waar de labelprinter ook op aangesloten en geïnstalleerd staat.

Meer informatie

Om barcode labels uit te printen heeft u een labelprinter, labels en de juiste software nodig. Bij het bekijken van de opties is het belangrijk om vooral het doel inzichtelijk te houden en een keuze te maken voor de juiste softwarepartner. Een barcode label is een uiterst belangrijk instrument voor elke toepassing waar items snel en accuraat geïdentificeerd moeten worden.

Heeft u vragen over barcode labels, labelprinters of barcode software? Neem contact op en stel al uw alle specifieke vragen over labelprinters, labels of barcode sofware!
 

Gerelateerde producten

Barcodes en labels printen

Search engine powered by ElasticSuite