• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service

Vraag een offerte aan!

Ledenpassen en giftcards uitgeven

Ledenpassen en giftcards uitgeven

Klanten vinden het steeds belangrijker om ergens bij te horen en geaccepteerd te worden bij detaillisten. Een lidmaatschap is een mooie stap voor klanten om bij een specifieke groep te horen. Samen met het wijzigende aanbod in de winkelstraat is het van belang om klanten te binden en nieuwe ervaringen aan te bieden.

Op deze pagina beschrijven we de functionaliteiten van ledenpassen en giftcards en bekijken we de producten die u nodig heeft als u een ledenpas of giftcard wilt uitgeven voor uw klanten.

Ledenpassen

Het uitgeven en gebruiken van een ledenpas (of lidmaatschapspas) is een uitstekend middel om klanten bijvoorbeeld toegang te geven tot speciale evenementen, exclusieve uitjes of persoonsgebonden kortingscodes te genereren.

Saldo toevoegen aan een ledenpas

Ook kan er saldo op een ledenpas gestort worden en worden afgeboekt bij elke aankoop. Met deze functionaliteit kan een ledenpas ook dienen/ of gebruikt worden als giftcard.

Let wel op: hier is specifieke software voor nodig (of geïmplementeerd in de kassa software). Ook moet de kaart altijd gepersonaliseerd worden d.m.v. een barcode, magneetstrip of RFID technologie.

 

Diverse Giftcards printen

Giftcards

Ook zien we steeds meer dat er een verschuiving plaats vindt van de papieren cadeaubon of stempelkaart naar de uitgifte van een plastic pasje met een specifiek saldo. Dit saldo is af te boeken bij elke aankoop die de kaarthouder doet, of dit nu bij de fysieke winkel is of in een online omgeving, maakt niet uit. Ook hiervoor is de juiste software nodig om dit te realiseren, en moet de kaart gepersonaliseerd worden d.m.v. barcode, magneetstrip of RFID technologie. Zie ook bij onderstaande vereisten voor het uitgeven van een giftcard.

Wat heb je nodig voor het uitgeven van een ledenpas of giftcard?

Hieronder een kort overzicht van de benodigdheden voor de uitgifte van lidmaatschap- of giftcards:

Pasjesprinters

Pasjesprinters (of kaartprinters genoemd in de rest van dit artikel) worden gebruikt om plastic pasjes af te drukken. Er zijn twee verschillende soorten kaartprinters, beide grotendeels geschikt voor andere oplossingen. Er zijn direct-to-card kaartprinters en re-transfer kaartsprinters.

Direct-to-card kaartprinters

Direct-to-card kaartprinters worden voornamelijk gebruikt in combinatie met voorgedrukte pasjes. Dit heeft te maken met de manier hoe direct-to-card pasjesprinters werken. Een direct-to-card kaartprinter maakt een afdruk op het plastic pasje zelf.

Ook wordt er gebruik gemaakt van voorgedrukte pasjes en de gegevens van de kaarthouder aangebracht met zwarte tekst door middel van de pasjesprinter. Ledenpassen of lidmaatschappen voor een bepaalde geldigheidsduur worden ook wel gedrukt op dit type pasje. Let echter wel op, de kleuren kunnen vervagen na langere tijd en intensief gebruik. Wij raden dus altijd een re-transfer kaartprinter aan voor betere kwaliteit pasjes.

Evolis Pasjeprinter

Re-transfer kaartprinters

Een re-transfer kaartprinter maakt een afdruk op een transferfilm, die vervolgens wordt aangebracht op het pasje zelf. Een re-transfer kaartprinter maakt printjes met een glossy uitstraling, die een herkenbare retail uitstraling hebben.

Door de afdruk op een transferfilm die aangebracht wordt (lees versmolten) op het pasje, kan er ook rand-aflopend geprint worden en ziet het geheel er professioneel uit. Het prijsniveau van re-transfer pasjesprinters ligt hoger dan van de direct-to-card pasjesprinters.

Voorbedrukte- of blanco pasjes

Het is een keuze voor de klant om te gaan voor voorbedrukte pasjes, of te kiezen voor blanco passen. Over het algemeen zien we dat voorbedrukte pasjes gebruikt worden bij de direct-to-card kaartprinters. Bij deze print wordt er dan (voornamelijk) gegevens in zwarte tekst aangebracht op het pasje, wat zorgt voor een snelle afdruk. De kwaliteit van de voorbedrukte pasjes in combinatie met de zwarte print is ruim voldoende voor gebruik.

Blanco pasjes kunnen gebruikt worden in combinatie met zowel direct-to-card als re-transfer kaartprinters.

 

Blanco pasjes met direct-to-card kaartprinters

Het nadeel van de direct-to-card cardprinters in combinatie met blanco pasjes is dat er altijd nog een klein wit randje blijft aan de zijkanten en dat de kleuren op de kaart fletser zijn dan de afdruk met een re-transfer kaartprinter. Bij intensief gebruik zal de opdruk op het pasje gaan slijten. Als een pasje door klanten langer dan een jaar gebruikt dient te worden, is een afdruk met een re-transfer kaartprinter wellicht een betere optie.

 

Blanco pasjes met re-transfer kaartprinters

Een perfecte combinatie. Zoals hierboven genoemd maakt een re-transfer kaartprinter een afdruk op een transferfilm, die aangebracht wordt op het pasje zelf. Dit zorgt voor een glanzend uiterlijk en uiteindelijk voor een ledenpas of giftcard die er representatief uit ziet. Een re-transfer kaartprinter heeft een wat duurdere prijs, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteit van de kaartjes.

Passen aanmaken in pasjesprinter

 

Identificeren van kaarten

Nu we de kaartprinter en de pasjes hebben, moeten we natuurlijk ook denken aan de identificatie van de pasjes.

 • De minst geautomatiseerde methode: de gegevens van het pasje handmatig ingeven in het systeem. Dit kost veel tijd en is behoorlijk arbeidsintensief.
 • Identificatie via barcodescanner: Identificatiemethode voor bedrijven met een barcodescanner aanwezig op het POS punt. In combinatie met de juiste kassasoftware kunnen er klant- of persoonsgebonden kortingen worden gegeven.
 • Identificatie via RFID: Met de identificatie via RFID heb je de meeste mogelijkheden tot identificatie en alles werkt contactloos zonder dat er codes gescand moeten worden of een barcode slecht leesbaar wordt op een kaartje.

RFID pasjes

Om pasjes ook te kunnen gebruiken als contactloos betaalmiddel of informatie te koppelen, zijn er passen beschikbaar met een geïntegreerde RFID chip. Deze chip bevat unieke codes die gekoppeld zijn aan een database. De RFID chip beschikt over een antenne, die informatie kan uitwisselen met de RFID-lezers die continu in verbinding staan met de database.

 

Op het moment dat het RFID pasje in contact komt met een RFID-lezer weet het systeem binnen een milliseconde dat het een bepaalde actie moet ondernemen (saldo afschrijven, toegang geven, etc.)

 

Wat zijn de toepassingen van RFID voor te gebruiken in ledenpassen en giftcards?

 • Betaalsaldo updaten van een ledenpas of giftcard. Geld op de kaart “zetten” en bijwerken door middel van de RFID lezers.
 • Persoonsgebonden aanbiedingen genereren.
 • Punten sparen, zoals een klantenkaart.
 • Toegang verlenen tot een faciliteit, winkel of bij specifieke poortjes.
 • Gebruik van bepaalde faciliteiten voor leden.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is een van de redenen waarom RFID techniek steeds meer omarmd wordt. Grote winkelketens gebruiken het al jaren. Door de prijsdaling in de kaartprinters, achterliggende software en de prijs per pasje kiezen steeds meer middelgrote- en kleine detaillisten voor een RFID oplossing.

RFID lezers

RFID-lezers worden gebruikt om de gegevens van kaarten uit te lezen. Door RFID technologie kunnen deze lezers contactloos gebruikt worden. Samen met programmeerbare RFID pasjes die voorzien zijn van een tag en de kaartprinter kunt u zelf uw ledenpassen of giftcards gaan uitgeven, mits u gebruikt maakt van de juiste software.

Membership card

Software

U heeft niets aan een kaartprinter zonder het gebruik van de juiste softwarepakketten. De software voor kaartprinters is onder te verdelen in software om het uiterlijk van de kaarten te creëren en de achterliggende software voor het toevoegen van de technologie aan de kaarten.

We maken een onderscheid in software welke ervoor zorgt dat u op de kaarten kunt printen en software die zorgt dat er gegevens gekoppeld kunnen worden aan een kaart.

Het uiterlijk van de kaarten aanpassen

Voor de creatie van de layout van de kaarten, zijn er meerdere programma’s beschikbaar. Met deze softwarepakketten zijn pasjes snel te ontwerpen en te printen. De twee bekendste softwarepakketten zijn:

Gegevens toevoegen aan de kaart

Zonder aanvullende gegevens is een plastic card slechts een plastic card. Er zijn meerdere mogelijkheden om kaarten te gebruiken;

 • Er kan in het systeem gezocht worden op het klantnummer, de naam, of andere gegevens die op de ledenpas vermeld staan.
 • Door een klant specifieke barcode op de kaart te scannen en gegevens te achterhalen.
 • Via RFID, contactloos de kaart uitlezen door het gebruik van een RFID lezer.

De software die deze gegevens bevat, bundelt, maar ook toekent en verwerkt per pas is vaak een maatwerkoplossing. Deze softwarebedrijven hebben vaak een grotendeels -kant en klare- oplossing die aangepast moet worden voor uw bedrijfsdoeleinden.

 

Meer informatie

Voor het uitgeven van ledenpassen en/of giftcards heeft u een kaartprinter, blanco of beschrijfbare kaarten en een software systeem nodig. Ook is het belangrijk om af te wegen om de identificatie van de kaarten op te zetten met handmatige gegevensinvoer, barcode scanners of RFID techniek.

Heeft u nog meer vragen over het uitgeven van ledenpassen of giftcards? Of ander vragen over kaartprinters, passen of software? Neem contact op en stel uw specifieke vragen aan ons via de telefoon (088 011 011 0) / chat of e-mail.

Gerelateerde producten

Ledenpassen en giftcards uitgeven

Search engine powered by ElasticSuite