• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Barcodes scannen vanaf grote afstand

Klanten worden steeds veeleisender en vooral pakketten moeten steeds sneller geleverd worden. Ook de dienstverleners die levering dezelfde dag, of zelfs binnen een uur levering garanderen schieten als paddenstoelen uit de grond. De klant verwacht een snelle levering en is steeds vaker genadeloos als de levertijd niet wordt gehaald.

Door deze eisen van de klant komt er steeds meer druk te staan op het magazijn. De verwachtingen stijgen dus voor een snelle, efficiënte levering van goederen en dit zorgt ervoor dat magazijnen op zoek zijn naar steeds meer nauwkeurige en snelle manier van gegevensverwerking. Door de hoge doorvoergraad van de voorraad, moet alle denkbare schapruimte gebruikt worden. Maar dit brengt nog wel eens onvoorziene problemen met zich mee. Door lege verticale schapruimtes te gebruiken, worden dozen hoger gestapeld, waardoor barcodes lastiger gescand kunnen worden.

Afbeelding: Verticale schapruimte maximaal gebruiken

 

Investeren in de juiste magazijnoplossing

Standaard barcodescanners met een kort bereik (standard range genoemd) hebben niet de specificaties die benodigd zijn om op grote afstand barcodes te scannen. Gelukkig hebben fabrikanten zoals Zebra en Datalogic barcodescanners ontwikkeld die op meerdere afstanden barcodes kunnen scannen. Scanafstanden en door de fabrikanten gebruikte terminologie wordt grofweg verdeeld in de volgende beschrijvingen:

  • Standard range: Een barcode scanner met standard range is geschikt om barcodes te scannen op een korte afstand van maximaal 40 - 60 cm (altijd afhankelijk van de grootte van de barcode). Standard range scanners worden bijvoorbeeld gebruikt in de detailhandel, de zorg en op kantoren waar barcodes op korte afstand gescand kunnen worden.
  • Long of Extended range: Een barcode scanner met een lang afstandsbereik kan gemiddeld genomen tot 15 – 20 meter ver scannen. Dit maakt dit type scanner essentieel in omgevingen waar barcodes moeilijker te bereiken zijn, zoals een magazijn, distributiecentrum of productiefaciliteit.

Let op: De term "long range" betekent niet dat dit type barcodescanners niet op korte afstand efficiënt werken. De long range scanners kunnen barcodes scannen van een aantal centimeter afstand tot meters ver.

Voordelen van een scanner met een groot bereik

Het investeren in een scanner met een groot bereik zorgt voor de volgende voordelen:

1. Snelheid en efficiëntie: Sneller scannen betekent meer productiviteit. Aangezien de meeste handelingen zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd, zijn barcodescanners met een groot bereik belangrijk om tijdswinst te behalen. Een heftruckchauffeur kan bijvoorbeeld snel en veilig scannen vanuit zijn cabine. Als bij elke scan 12 seconden kan besparen door te blijven zitten, scheelt dat in een uur 300 of meer scans.

2. Sequentieel scannen: Scanners met een groot bereik hebben de mogelijkheid om sequentieel te scannen. Dit betekent dat de operator de trekker ingedrukt kan houden om meerdere barcodes achter elkaar te scannen.

3. Omnindirectioneel scannen: Scanners met een groot bereik maken over het algemeen gebruik van omnidirectionele scantechnologie, wat betekent dat het uitlijnen van de scanner en de streepjescode niet nodig is en barcodes vanuit meerdere hoeken gescand kunnen worden. Voor verticale en hoge schapruimtes is dit een must.

4. Lage kostenpost: Barcodescanners met een groot bereik bieden ook uitstekende mogelijkheden op korte afstand. Een streepjescode op een paar centimeter afstand is net zo haalbaar als een streepjescode op 15 - 20 meter afstand - recht omhoog, dwars of diagonaal. Er is dus maar 1 scanner nodig, voor dichtbij en veraf en elimineert de noodzaak om meerdere apparaten aan te schaffen.

Variabel bereik per merk

Het bereik van de scanners scheelt weer per merk en type scanner. Om een voorbeeld erbij te halen, een Zebra DS3678-ER scanner scant tot 21,4 meter in de juiste omstandigheden, terwijl de Honeywell Granit 1981i tot 16 meter ver kan scannen. Ook Datalogic heeft een robuuste extended range scanner, de Datalogic PM9501-AR die tot een afstand van 20 meter kan scannen.

Ook hebben de verschillende fabrikanten een andere benaming voor dit type scanners. Zebra noemt het extended range, Honeywell long range en Datalogic Auto range.

Maak de juiste keuze voor een scanner

De keuze maken voor een type barcodescanner moet gebaseerd zijn op het scanbereik, prestaties, ergonomie en betrouwbaarheid. De scanner moet eenvoudig kunnen worden gebruikt voor snelle gegevensverzameling. De robuustheid van de scanner en het type barcodes (1D/2D wat gescand moet worden). Allemaal vragen die belangrijk zijn in de uiteindelijke keuze. Ook merkvoorkeur speelt natuurlijk mee in de uiteindelijke keuze.

Bekijk hier de verschillende extended range scanners op een rij.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie inwinnen over een barcodescanner met extended range of bent u op zoek naar helder advies voor uw specifieke situatie? Neem contact op via +31(0)88 011 011 0, onze chat functie op de website of e-mail uw vraag naar [email protected].

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite