• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Barcodes scannen

Barcodes scannen

Door barcodes te gebruiken kunnen we de goederenverplaatsing en identificatie van A naar B monitoren. Van distributiecentrum tot kassa of zelfkassa, van voorraadbeheer tot en met een snelle afrekenmethode. Barcode scanners gecombineerd met de achterliggende software systemen zijn onmisbaar in dit proces.

Op deze pagina beschrijven we de volgende onderwerpen:

 

Welk type barcodes onderscheiden we?

We kennen zowel de 1D barcode (de traditionele streepjescode) als de 2D barcode (een vierkant met kleine blokjes en elementen).

1D Barcode

De 1D barcode (streepjescode)

De streepjescode wordt nog steeds zeer veel gebruikt door bedrijven. Het beste voorbeeld zijn de producten in de supermarkt, die allemaal voorzien zijn van een streepjescode. De streepjescode is verwerkt in het systeem en symboliseert een bepaalde waarde. Op het moment dat de barcode scanner aan de kassa het product scant laat het kassasysteem de actuele  prijs van het product zien op het display.

Een 1D streepjescode staat bekend als een lineaire code, een streepjescode die in 1 dimensie wordt gelezen. Een 1D streepjescode kan maximaal 48 karakters bevatten en is te lezen door zowel 1D als 2D barcode scanners. De 1D barcodes die het meest gebruikt worden zijn de GS1-128 (de opvolger van EAN-128) en Code 39.

2D Barcodes

De 2D barcode

Een 2D barcode bestaat uit meerdere kleine blokjes en elementen. De bekende QR-code is misschien wel het beste voorbeeld van een 2D barcode. 2D barcodes kunnen wel duizenden karakters bevatten en winnen daardoor steeds meer terrein ten opzichte van de 1D barcode.

 Vooral binnen de logistieke branche, de gezondheidszorg en de industrie is de 2D barcode noodzakelijk aan het worden omdat al heel snel de limiet van 48 karakters gehaald wordt. Neem het voorbeeld van een pallet in een magazijn. Bij het scannen van de 2D barcode kan veel extra informatie weergeven worden, zoals, waar de zending vandaan komt, waar hij naartoe moet, hoe veel stuks er op de pallet staan, et cetera.

Een ander bijkomend voordeel van 2D barcodes is dat een “deels” beschadigde barcode in de meeste gevallen nog wel gelezen kan worden. Bij een 1D barcode is dit een stuk lastiger. Om 2D barcodes uit te lezen heeft u een 2D barcode scanner nodig.

 

Wat zijn de toepassingen voor het scannen van barcodes?

Ondanks nieuwe ontwikkelingen in RFID, is het gebruik van barcode scanners in  groothandels, winkels en webwinkels nog steeds ongekend groot. Sterker nog, door de opkomst van zelfscankassa’s neemt het aandeel barcode scanners nog steeds toe.

Een aantal toepassingen voor het scannen van barcodes op een rij:

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van barcodes?

 Een aantal voordelen van het gebruik van barcodes;

 • Eenvoudig transacties registeren
 • Snelheid en accuratesse
 • Efficiënter werken
 • Geïntegreerd met software
 • Lage foutgevoeligheid

 

Wat heeft u nodig voor het scannen van barcodes?

De minimale benodigdheden voor het opzetten van een systeem om barcodes te scannen zijn:

 • Barcodes: Unieke reeksen met barcodes. Leveranciers (in Nederland) kunnen deze barcodes aanschaffen via de GS1 website. Groothandels kunnen voor interne communicatie bijvoorbeeld ook eigen reeksen met barcodes hanteren. Als retailer kunnen de codes van leveranciers gebruikt worden in het systeem.
 • Barcode scanners: Het product waarmee de barcodes gescand kunnen worden. Barcode scanners zijn beschikbaar in diverse soorten en maten. Denk onder andere aan de volgende keuzes voor de aanschaf; draadloos of bedraad, lange afstand of korte afstand, handscanners of inbouwmodule et cetera.
 • Een systeem om de barcodes te verwerken: Een combinatie van software en hardware. In de praktijk een lokale of online server waar software zorgt voor de verwerking van de barcodes.

 Zebra Barcode Scanners

Welke vragen om te stellen voor de aanschaf van een barcode scanner?

Zoals u in bovenstaande paragraaf al heeft kunnen lezen, is de keuze voor een barcode scanner geen eenvoudige. Het is grotendeels afhankelijk waar de barcode scanner voor gebruikt gaat worden. In onze blog sectie hebben we een artikel geschreven over de “7 vragen om te stellen bij de aankoop van een barcode scanner”.  

Samengevat zijn de volgende keuzes relevant:

 

Gaat u 1D of 2D barcodes scannen?

Komt u 2D barcodes tegen of werken uw leveranciers enkel met 1D barcodes? Of gaat u zelf uw eigen intern registratiesysteem opzetten? Denk altijd aan de 48 karakters van een 1D barcode en houd in overweging dat het prijsverschil tussen 1D en 2D barcode scanners minimaal is geworden. Maak dus altijd een verstandige keuze en kom niet voor verrassingen te staan achteraf!

 

Kiest u voor een bedrade of draadloze barcode scanner?

Hoe belangrijk is bewegingsvrijheid? Op het moment dat de barcode scanner de hele dag bij de kassa ligt is een bedrade barcode scanner een prima oplossing. Op het moment dat er in een magazijn orders gepickt moeten worden of de voorraad moet worden opgenomen is een draadloze barcode scanner een veel betere optie.

 

Gaat u voor een handheld-, handsfree-, of inbouwscanner?

Binnen een retail omgeving, zoals in een winkel, is de omloopsnelheid het allerbelangrijkst. De tijd aan de kassa moet tot het minimum beperkt worden, zeker bij winkels waar er veel producten in korte tijd gescand moeten worden. In dat geval is het fijn dat de kassamedewerker zijn/haar handen vrij heeft om de producten zo snel mogelijk te scannen. In dat geval is een handsfree of inbouwscanner ideaal.

Inbouwscanners worden ook veel gebruikt op plaatsen waar de consument zelf moet kunnen scannen, denk aan parkeergarages of zelfscan kassa’s in supermarkten.

In bijna alle andere gevallen wordt gekozen voor een handheld scanner. Hier zijn diverse varianten in te onderscheiden.

 Barcodes scannen vanaf heftruck

Welke scanafstanden moeten overbrugt worden door de barcode scanner?

Het scannen van barcodes gebeurt niet altijd onder ideale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan scannen van barcodes van een hoger gelegen platform. Als deze invloeden vaak plaats vinden, is het kiezen van een barcode scanner met een grotere range een verstandige beslissing.

 

Meer informatie

Voor het scannen van barcodes zijn er diverse afwegingen om te maken, bronnen- en personeel om te raadplegen en de opties goed uiteen te zetten. Voor elke toepassing zijn er weer andere vragen om te stellen. Het succes van de implementatie hangt uiteindelijk af van het maken van de juiste keuzes. Wij adviseren u graag bij het maken van deze keuze! 

Neem contact op via 088 011 011 0, onze chat functie op de website of e-mail uw vraag naar [email protected].

Gerelateerde producten

Barcodes scannen

Search engine powered by ElasticSuite