• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

Vraag een offerte aan!

Industrieel scannen

In magazijnen waar veel artikelen aanwezig zijn met een korte doorlooptijd is efficiëntie en het verminderen van de tijd per scan essentieel om pakketten op tijd te verzamelen en af te leveren. In elke logistieke operatie is het daarom van belang om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Het gebruiken van de juiste barcodescanners of PDA’s is daarom van groot belang.

Voor magazijnen zien we steeds vaker het gebruik van een industriële barcode scanner om orders te picken of vanuit de heftruck te bedienen.

Welke type barcode scanners zijn er?

Barcode scanners kunnen onderverdeeld worden in verschillende types. Welke barcode scanner gebruikt wordt is voornamelijk afhankelijk van de gebruikersomgeving. Een van de barcode scanners die we allemaal kennen is de barcode scanner in de winkel. De barcode scanner ligt bij de kassa en het winkelpersoneel gebruikt de scanner om een prijs van een artikel af te lezen en het afrekenproces te voltooien.

Voor het gebruik van een barcode scanner in een magazijn- of logistieke organisatie gelden hele andere voorwaarden als in een winkel of supermarkt.  Dozen of zelfs pallets moeten van een grotere afstand gescand worden, scanners moeten mobiel gebruikt worden en tegen een stootje kunnen bijvoorbeeld. Dit vraagt echt een ander type scanner.

Scannen in het magazijn

Barcodes worden gescand ter controle en bevestiging van in- en uitgaande goederen of bijvoorbeeld uit het oogpunt van inventarisatie. Na het scannen van een barcode wordt via een internetverbinding een magazijnapplicatie of spreadsheet gevuld met gescande barcodes.

Zoals hierboven al geschetst zijn er diverse types barcode scanners. Voor een magazijnoplossing zijn er buiten de standaard barcode scanners, ook PDA’s met een ingebouwde scanner of draagbare (wearable) scanners voor over de ringvinger of pols. In dit artikel lichten we enkel de barcode scanners eruit, en dan ook voornamelijk de industriele scanner, omdat deze voornamelijk geschikt is voor magazijn en logistieke oplossingen.

Waarom kiezen voor een industriële barcode scanner?

Er zijn duidelijke redenen aan te wijzen waarom magazijnen en logistieke organisaties de keuze maken voor een industriële barcode scanner.

Hieronder de belangrijkste verschillen die een industriële barcode scanner onderscheiden van een handscanner binnen de retail:

  1. Betere Scanprestaties: Barcodes moeten vaak gescand worden in verschillende lichtomstandigheden en vanuit diverse afstanden. Ook krijgt u gegarandeerd te maken met deels beschadigde of vieze- of vuile barcodes. Hiervoor is er echt een krachtige industriële scanner nodig.
  2. Professionele accessoires: Industriële barcode scanners zijn te gebruiken in combinatie met verschillende industriële toepassingen, zoals laadstations, riem- en heftruckbeugels en zwaardere batterijen.
  3. Beschermingsgraad of IP-classificatie: Een logistieke- of industriële omgeving ziet er anders uit dan een retail omgeving en dit vergt ook een ander type scanner. Deze scanners moeten schokbestendig zijn, tegen stof en vocht kunnen en (soms) ook met grote temperatuurschommelingen om moeten kunnen gaan. Een IP classificatie wordt gebruikt als beoordeling hoeverre producten tegen water, stof en schokken bestendig zijn. Industriële scanners hebben vaak een IP65 of IP67 certificering om deze beschermingsgraad aan te duiden.

Buiten deze verschillen zijn er ook heel veel types industriële barcodescanners. De ene scanner is meer valbestendig als de andere, kan barcodes of korte of lange afstand lezen of zijn bijvoorbeeld voorzien van ingebouwd een keyboard om eenvoudige taken in te geven.

Mogelijkheden van industriële scanners

Zoals hierboven al geschetst zijn er diverse typen industriële barcode scanners. In deze vergelijking bekijken we de robuuste scanners van Zebra, Honeywell en Datalogic en houden we de ingebouwde of draagbare oplossingen buiten beschouwing.

Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden van industriële barcode scanners opgenoemd die belangrijk kunnen zijn binnen uw logistieke of industriële situatie:

 

Duidelijk Signaal als een barcode gescand is

In een drukke of rumoerige omgeving is het van belang om te weten als een scanopdracht gelukt is. Een zacht signaal is dan niet voldoende. Datalogic heeft bijvoorbeeld een gepatenteerde “green spot” technologie die een groen signaal na elke scanopdracht geeft. Op deze pagina kunt u een selectie van industriële scanners van Datalogic vinden, die deze technologie gebruiken.

 

Extended range scanners met een ver bereik

Pakketten of pallets staan in magazijnen vaak gepositioneerd op hoge magazijnstellingen die tot vele meters kunnen reiken. Als deze pakketten gescand moeten worden vanuit de grond (of vanuit een heftruck), zijn er speciale scanners nodig. Een bepaald segment binnen de industrieel scanners staat dan ook wel bekend als “hoog- of ver bereik scanners” of “extended range” zoals Zebra dat noemt. Deze zogenaamde “extended range” modellen kunnen wel tot 20 meter ver (of hoog) een barcode kunnen scannen.

Een andere fabrikant, Honeywell, heeft het Granit model die beschikt over een auto-range optie. Hiermee kunt u van 10cm tot wel 16 meter ver scannen en heeft u maar een barcode scanner nodig voor al uw scanopdrachten op een dag. Meer weten over extended range scanners? Bekijk deze pagina.

  • Scannen vanuit een heftruck: Goed om apart even te benoemen is dat barcodes scannen vanuit een heftruck met een industriële oplossing het beste functioneert. Stel u voor dat uw personeel voor het scannen van barcodes elke keer uit de heftruck moet komen om een barcode te scannen. Dit kost enorm veel tijd. Een extended range scanner is dan een juiste oplossing.

Scanners geschikt voor koude omgevingen

Als u de koelcel inloopt of buiten een pakket moet scannen in de winter, wilt u natuurlijk niet dat uw barcode scanner ermee ophoudt of blokkeert. Er zijn diverse industriële scanners uitermate geschikt om tijdens de meest erbarmelijke omstandigheden toch een scanopdracht te kunnen voltooien.

Er zijn diverse scanners beschikbaar van Honeywell, Zebra en Datalogic die gegarandeerd blijven functioneren in temperaturen van -30 tot 60 graden Celsius.

Batterij vervangen zonder scanner uit te zetten (mobiele computer)

Een batterij vervangen zonder dat een mobiele computernner uitgezet moet worden zorgt dat de productiviteit niet afneemt en de scanner onafgebroken gebruikt kan blijven worden. Deze functie wordt ook wel “hot swap” genoemd. De mogelijkheid tot in inzetten van hot-swap batterijen is beschikbaar bij de meest industriële barcode scanners.

Meer informatie

Heeft u ook interesse in een industriële barcodescanner om uw logistieke operatie verder te professionaliseren of te optimaliseren? Adivo heeft de kennis om u op de juiste wijze te ondersteunen. Neem contact op via de chat op werkdagen (tussen 09:00 en 17:00) of stel uw vragen telefonisch of via de e-mail.

Onze POS & Auto-ID adviseurs kunnen u ondersteunen, merken of oplossingen adviseren of bekijken welke hardware bij uw softwareoplossing kan worden gebruikt. Neem contact op via 088 011 011 0, onze chat functie op de website of e-mail uw vraag naar [email protected].

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite