• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

Vraag een offerte aan!

Scannen vanuit de heftruck

Logistieke processen optimaliseren start voor de middelgrote- en grote magazijnen bij de heftruck. Pallets of grote pakketten scannen vanuit de heftruck zorgt wel voor de nodige aanpassingen in uw logistieke systeem. De juiste docking stations bijvoorbeeld, of barcode scanners die de afstand vanuit de heftruck naar de schappen kunnen overbruggen. In dit artikel bespreken we de diverse oplossingen om de logistieke operatie efficiënter in te richten.

Van papier naar digitaal

In magazijnen werd van oudsher gewerkt met papieren aftekenlijsten. Deze aftekenlijsten werden meegenomen in de heftruck en na het verzamelen van een bestelling afgetekend. De lijsten werden nadien bij de magazijn chef neergelegd, in het beste geval nogmaals met het oog gecontroleerd en handmatig ingevoerd in de computer.

Digitale gegevensverzameling op de heftruck

Een mooie eerste stap is om naar een digitale gegevensverzameling te gaan. Dit zorgt immers voor een lagere foutgevoeligheid, een juiste voorraadpositie en een snellere en meer efficiënte logistieke operatie. De heftruck speelt hier een cruciale rol in.

Alle artikelen in magazijnen, dozen, pakketjes of pallets zijn allemaal voorzien van een artikelnummer en een barcode ter identificatie. Om deze barcodes te scannen is een draadloze barcode scanner een cruciaal element. Dit kan een PDA zijn met ingebouwde scanner of een standalone scanner i.c.m. een tablet om met een docking station te bevestigen aan een heftruck.

Barcode scanning vanuit de heftruck

Orders picken met barcode scanners om orderpicklijsten af te tekenen is natuurlijk een ontwikkeling die in elk magazijn wel de papieren lijstjes heeft vervangen. Vanuit een heftruck gelden er wel weer andere regels, want barcode scanners met een standard range zijn meestal niet voldoende om een barcode te scannen.

Voor het scannen vanuit een heftruck adviseren wij een scanner met “extended range” om de langere afstanden van heftruck naar schap te overbruggen. Er is niets zo vervelend als continue uit de heftruck te verplaatsen naar de schappen omdat barcodes niet gescand kunnen worden.

Door te kiezen voor een barcode scanner met extended range is het mogelijk om te blijven zitten in de heftruck en barcodes op een langere afstand te scannen tot wel 20 meter afstand.

Als de codes gescand zijn is het natuurlijk van belang om een device en software geïnstalleerd te hebben. Deze combinatie maakt het mogelijk om de voorraadpositie direct in bij te werken en de aftekenlijst af te werken voordat goederen in de uitgaande goederenstroom terecht komen.

Van Vehicle mounts naar industriele tablets

Als de stap naar digitaal al reeds gemaakt is, wordt er vanuit heftrucks vaak gewerkt met grote vehicle mounts of kleine PDA’s. Beide oplossingen zijn al een grote stap vooruit, maar vanuit de praktijk horen we toch steeds vaker beperkingen en kiezen onze klanten steeds vaker voor een oplossing met een tablet en een barcodescanner.

Industriële tablets hebben een bepaalde robuustheid, kunnen tegen vallen tot een bepaalde hoogte en zijn schokbestendig. Ook is er sprake van een professioneel product, gebruikt voor in productieomgevingen. Er is een garantie voor een minimale levensduur en aanvullende garantievoorwaarden voor een bepaalde periode.

Tablets in heftrucks

In de laatste jaren zijn er steeds meer robuuste tablets ontwikkeld om te gebruiken in magazijnen en voor in heftrucks. De tablets hebben geen bewegende onderdelen meer of zijn schokgevoelig, dit maakt ze geschikt voor te gebruiken in heftrucks. In combinatie met een stabiele cradle of docking station heeft de gebruiker veel extra vrijheid. De tablet kan altijd meegenomen worden om even een collega of vervoerder vragen te stellen of de orderpicklijst te laten ondertekenen.

Hieronder beschrijven we nog een aantal voordelen van het gebruik van tablets in heftrucks:

  1. Flexibiliteit: Omdat tablets klein en licht zijn, kunnen ze eenvoudig van de docking station of cradle afgehaald worden. Dit zorgt voor de nodige flexibiliteit om andere taken uit te voeren.
  2. Groot scherm: Tablets hebben een groot scherm, orderlijsten of instructies kunnen ten alle tijden goed gelezen worden.
  3. Dockings gebruiken: De gebruiker kan de tablet aansluiten op een docking station. Tablets beschikken over een eigen batterij en kunnen ook in andere docking stations opgeladen worden. Vanuit die docking stations kunnen de volgende werkdag de tablets weer gebruikt worden. Stroom vanuit de heftruck is net per se nodig op deze manier.
  4. Wi-Fi en 4G internet: De huidige serie tablets hebben buiten de Wi-Fi mogelijkheden bijvoorbeeld ook 4G internet. Als Wi-Fi niet toereikend is, is 4G internet een mooie oplossing. Geen duur bedrijfsnetwerk en overal internettoegang nodig.
  5. Android of Windows toepassingen: Industriële tablets zijn geschikt voor de laatste Android toepassingen en apps, maar kunnen bijvoorbeeld ook uitgerust zijn met Windows. Geschikt voor elke bedrijfstechnische toepassing dus.

Tablets zijn ook eenvoudig te vervangen, bedrijven als Zebra, GETAC of Datalogic bieden vaak meerdere jaren verkrijgbaarheid aan. Deze periode wordt aangekondigd bij het verschijnen van een nieuwe tablet. Dit zorgt ervoor dat er aan de klantzijde geen verrassingen zijn met het vervangen of inkopen van tablets.

Docking stations

Voor heftrucks zijn er diverse docking stations beschikbaar. Het is echter uitermate van belang dat er gekozen wordt voor een stabiele en ook industriële oplossing. Denk aan aansluitpunten die stuk gaan, aansluitarmen die lam of onbruikbaar worden of tablets die niet precies passen in de docking stations. Bij Adivo maken we gebruik van Gamber & Johnson docking stations. Zeer robuuste dockings geschikt voor de meest robuuste tablets van Zebra, GETAC en Datalogic.

Meer informatie

Heeft u ook interesse in een oplossing voor uw heftruck of in bredere vorm om uw logistieke operatie verder te professionaliseren of optimaliseren? Adivo heeft de kennis om u op de juiste wijze te ondersteunen. Neem contact op via de chat op werkdagen (tussen 09:00 en 17:00) of stel uw vragen telefonisch of via de e-mail.

Onze POS & Auto-ID adviseurs kunnen u ondersteunen, merken of oplossingen adviseren of bekijken welke hardware bij uw softwareoplossing kan worden gebruikt. Neem contact op via 088 011 011 0, onze chat functie op de website of e-mail uw vraag naar [email protected].

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite