• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Het gebruik van slimme data in kantoor- en winkelomgevingen

We leven in een tijdstip waar data steeds belangrijker wordt. En data wordt ook steeds eenvoudiger te meten. In de tijd dat steeds meer huizen voorzien worden van slimme deurbellen, camerasystemen en apps om temperatuur te meten, blijft u zakelijk toch niet achter?

In zakelijke omgevingen zijn slimme meetinstrumenten vaak nog niet zo ingeburgerd dan thuis. Waar we thuis in een handomdraai video’s uit de cloud halen en onze thermostaat hoger of lager zetten door het gebruik van een app, doen we zakelijk gezien nog te weinig met slimme sensoren, applicaties en rapportages.

Beslissingen nemen door data

Corona heeft een grote invloed gehad op ieders leven. Ook zal de manier waarop kantoren benut worden, nooit meer hetzelfde zijn. Werknemers werken vaak een of meerdere dagen thuis en in het geval van ziekte, blijven ze ook sneller thuis.

Kantoorpanden worden door bovenstaande redenen steeds schaarser bezocht, terwijl de huurprijzen steeds verder stijgen voor ondernemers. Ook zien we steeds vaker dat op bepaalde dagen kantoren letterlijk bijna leeg blijven, terwijl iedereen vrijdagmiddag wel op kantoor is voor de weekafsluiting. Een halfleeg kantoor kan een reden zijn om een ander pand te betrekken of een goedkopere ruimte in een verzamelpand te huren. Dit zijn echter beslissingen die gestaafd moeten worden aan de hand van betrouwbare data.

Slimme sensoren

Er zijn diverse manieren om data te verzamelen. Een van de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke is het plaatsen van sensoren in een kantoorpand of winkelomgevingen. De huidige sensoren waar we over spreken hebben de volgende kenmerken:

 • Klein en handzaam formaat;
 • Eenvoudig te bevestigen;
 • Koppeling met een cloudoplossing.

 

Mogelijke toepassingen

Door slimme sensoren te plaatsen kunnen we data gaan verzamelen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verzamelen van data in kantoorpanden of winkelomgeving. Dit zijn de meest gebruikte toepassingen:

 1. Bezoekers tellen: Voor winkelomgevingen komt het nog steeds voor dat er gestuurd wordt aan de hand van algemene gevoelens of zelfs een personeelslid dat met een “klikker” bij de deur staat. Dit kan veel specifieker. Het plaatsen van sensoren bij de voordeur en op deze wijze meten hoe veel mensen er binnenkomen is al een juiste start voor elke winkelomgeving. Deze sensoren geven data door aan een cloudoplossing die vanaf uw telefoon, tablet of pc te benaderen is.
 2. Kantoorbezetting meten: Om kantoorpanden efficiënt te gebruiken is het meten van kantoorbezetting een belangrijke factor. Hoe veel mensen zijn er per dag op kantoor, welke ruimtes worden er gebruikt en hoe veel bureaus zijn er bezet gedurende de dag.
 3. Schoonmaakkosten monitoren: Door bezoekerssensoren in toiletruimtes te plaatsen kan er bepaald worden wanneer er schoongemaakt moet gaan worden en op welke dagen. Bij een aantal bezoekers kan er een seintje naar een schoonmaakbureau gestuurd worden.
 4. Een optimaal binnenklimaat creëren: Veel slimme sensoren hebben diverse meetinstrumenten aan boord, zoals een sensor die de binnentemperatuur meet. Als bepaalde ruimtes niet gebruikt worden kan de temperatuur verlaagd worden voor deze ruimtes, of als er juist veel personen in een ruimte werken kan de temperatuur verlaagd worden (anders wordt het te warm in een ruimte).
 5. CO2 metingen: Het ophangen van CO2-meters heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Na corona is het effect van ventilatie steeds belangrijker geworden en wordt het gebruik van deze CO2-meters steeds meer aanraden of zelfs verplicht. In het geval van MVO wijzen de ontwikkelingen er momenteel ook op dat ondernemers CO2-waarden in de toekomst steeds meer moeten gaan aantonen en rapporteren.

 

Nog meer toepassingen

Buiten deze toepassingen is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Denk onder ander aan het categoriseren van meest bezochte winkelpaden door middel van heatmapping. Een andere toepassing is om schaarse of dure bedrijfsmiddelen zoals tablets, mobiele apparaten en gereedschap te voorzien van RFID chips. Door deze RFID chips zijn deze bedrijfsmiddelen nooit meer “kwijt” maar kan direct in kaart gebracht worden waar ze zich bevinden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het categoriseren en gebruiken van uw data om betere bedrijfsbeslissingen te nemen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite