• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service
5 Redenen waarom een robuuste tablet de investering waard is

5 Redenen waarom een robuuste tablet de investering waard is

Een consumententablet kan een aanlokkelijk alternatief zijn voor de zakelijke markt. En vaak is hier ook zeker iets voor te zeggen. Zo zien we steeds meer iPad’s die dienen als kassasysteem in de detailhandel en horeca. Voor tablets die gebruikt worden in magazijnen of productieomgevingen zien we echter een andere trend. Hier komen juist steeds meer vragen over professionele oplossingen die tegen een stootje kunnen.

Deze vragen komen vanuit een behoefte van onze klanten. Als u in uw magazijn of productieomgeving rondkijkt, ziet u waarschijnlijk ook niet veel consumentenproducten. Van veiligheidshelm tot beschermende kleding en van pompwagens tot een heftrucks, allemaal professionele producten die specifiek gebruikt worden voor industriële doeleinden.

Dit geldt ook voor robuuste tablets. Geen consumenten-tablet, maar een  professionele hardware oplossing.  Een consumententablet komt dan vaak (net) te kort, waardoor klanten uitwijken naar een robuuste tablet (ook wel rugged tablet genoemd).

Maar om te weten of een robuuste tablet de investering waard is, moeten we eerst helder hebben welke robuuste tablets er zijn en wat de voordelen van deze tablets zijn ten opzichte van de consumententablet.

Welke robuuste tablets onderscheiden we?

Een kenmerkend voordeel van alle robuuste tablets is dat ze meer duurzaam zijn dan een consumententablet, stof- en waterbestendig zijn en  beschikken over de laatste professionele softwarepakketten. Overigens is de ene robuuste tablet de andere niet. Zo is er een behoorlijk onderscheid tussen de zogenaamde fully-rugged en semi-rugged tablet.  Hieronder leggen we het verschil uit tussen beide varianten en leggen we uit in voor welke branches de tablets geschikt zijn.

Fully Rugged Tablet

Fully rugged tablets bevinden zich in een zeer robuuste behuizing en worden bijvoorbeeld gebruikt in de mijnbouw, in de koelcel, voor op een booreiland of voor navigatie in het leger. Deze tablets zijn niet kapot te krijgen en zijn in te zetten voor de meest extreme omstandigheden.

Een fully rugged tablet is speciaal ontworpen om te gebruiken in de buitenlucht. Deze tablets kunnen tegen temperatuurschommelingen, regen, vorst en extreme temperaturen (zoals koelcellen / extreme hitte).

Een voorbeeld van een fully-rugged tablet is de Zebra XPAD L10. Een fully-rugged tablet is een stuk prijziger dan een semi-rugged tablet, maar dient ook een ander doel- en een andere branche.

Semi rugged Tablet 

Een semi-rugged tablet heeft niet de extreme specificaties van een fully rugged tablet, maar is uitstekend geschikt om buiten de kantooromgeving te gebruiken. Semi-rugged tablets zien we voornamelijk gebruikt worden in magazijnen of productieomgevingen, door vervoerders onderweg of door artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen.

Een Zebra ET51/ET56 is een voorbeeld van een semi-rugged tablet, te gebruiken in magazijnen en productieomgevingen.

Garantie en beschikbaarheid

Een zeer belangrijk punt om apart te benoemen is de garantie en beschikbaarheid van robuuste tablets. Een robuuste tablet heeft een minimale levensduur van 3 jaar. Ook de onderdelen van een robuuste tablet zijn tot wel 5 jaar na de introductie te verkrijgen.

Met een nieuw type robuuste tablet zal het niet voorkomen dat na een jaar tablets (en of de onderdelen) niet meer verkrijgbaar zijn. Fabrikanten garanderen minimaal de boven genoemde levensduur voor robuuste tablets, wat uitbreiding, vervanging of reparatie vele malen eenvoudiger maakt. En dat zijn juist de voordelen die u mag verwachten van een professionele oplossing. 

Voor consumenten tablets verschijnt er elk jaar of half jaar een nieuw type, met hardware en/of softwareaanpassingen, nieuwe Android of IOs versies. Dit kan het installeren van uw bedrijfssoftware, bij het vervangen of uitbreiden van uw tablets ernstig verstoren

Wat onderscheid de robuuste tablet van de consumenten tablet?

1. Aangepast voor de zakelijke markt

Robuuste tablets zijn speciaal aangepast zijn aan de omstandigheden waarvoor ze moeten worden ingezet. Voorbeelden van deze aanpassingen zijn een geïntegreerde barcodescanner, RFID lezers of een camera op de achterkant van de tablet voor het signaleren van issues op de werkvloer.

Ook beschikken robuuste tablets over zeer veel functionaliteiten die ze uitermate geschikt maakt voor de zakelijke markt, zoals een hoge schermleesbaarheid, ook in de volle zon een lange batterijlevensduur en direct verwisselbare batterijen (hot-swap).

Diverse robuuste tablets hebben ook de mogelijkheid of combinatie van LAN, WLAN, Bluetooth, 3G/4G en GPS en kunnen bediend worden met handschoenen. Ook zijn robuuste tablets te koppelen aan randapparatuur, zoals aangepaste docking stations voor bestelbusjes voor vorkheftrucks, maar ook zijn er diverse accessoires verkrijgbaar om tablets altijd comfortabel te kunnen dragen.

2. Hoge mate van connectiviteit en betrouwbaarheid

Consumententablets lijken door hun lage prijs een aantrekkelijk alternatief om te gebruiken tijdens het zakelijke arbeidsproces. Echter, zoals ook hierboven geschetst, hebben robuuste tablets een langere levensduur, lagere operationele kosten en zijn uiteindelijk voordeliger.

Overigens zijn consumententablets niet berekend op de behoeften van het bedrijfsleven. Vaak werken deze tablets op een specifiek operating systeem, wat gekoppeld moet worden met op maat gemaakte applicaties. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt werken robuuste tablets praktisch altijd met standaard operating systemen zoals Windows en Android. Dit geeft ze de flexibiliteit die u nodig heeft. Zakelijke applicaties zijn dan tevens eenvoudig te installeren en de tablets kunnen moeiteloos meedraaien in het arbeidsproces en zijn eenvoudig te koppelen aan bijvoorbeeld boekhoud- en voorraadsystemen.

3. Een robuuste tablet kan tegen een stootje

Robuuste tablets zijn extra betrouwbaar in de meest veeleisende omgevingen. De tablets zijn stof-, water-, en schokbestendig en uitgerust met professionele applicaties zoals bijvoorbeeld een barcodescanner. Daarnaast garanderen de aanbieders van robuuste versies wel ondersteuning, voorzieningen en accessoires die afgestemd zijn op toepassing in de professionele omgeving.

4. Betrouwbaar en professioneel

Robuuste tablets zijn gebouwd om te blijven werken, in elke situatie. Bij veel robuuste tablets (en ook PDA's) kan de batterij gewisseld worden zonder het apparaat uit te zetten en op te starten (hot swappable battery). Ook is de gebruiksduur van de batterij vele malen langer dan van een consumententablet. Veel tablets hebben tevens een beveiliging tegen oneigenlijk gebruik, beveiliging en bescherming door professionele applicaties die ervoor zorgen dat enkel bedrijfssoftware kan worden gebruikt.

5. Door lage uitval bespaart u kosten

Robuuste tablets hebben door de duurzaamheid en betrouwbaarheid weinig uitval. Uitval leidt meestal tot problemen in bedrijfskritische processen. Door alle bovenstaande voorbeelden, inclusief de lage mate van uitval zijn de totale gebruikskosten van een industriële tablet lager in vergelijking met een goedkopere consumenten tablet.

Meer informatie

Robuuste tablets worden ingezet binnen verschillende branches. Een tablet die gebruikt wordt in een operatiekamer heeft echter een ander doel dan een tablet in een productieomgeving of voor een vervoersbedrijf. Maak daarom altijd een gedegen keuze voor een tablet die geschikt is voor uw productieproces en doe gedegen onderzoek voordat u tot aanschaf over gaat. Als u meer informatie wenst over welke tablet geschikt is voor uw productieproce, kunt u ons altijd om advies vragen via de telefoon: 088-0110110 of via e-mail [email protected]