• Kennis van zaken
 • Persoonlijk advies
 • Snelle respons
 • Uitgebreide ondersteuning en service
7 Vragen om te stellen bij de aankoop van een barcode scanner

7 Vragen om te stellen bij de aankoop van een barcode scanner

Een keuze maken voor de juiste barcode scanner (ook wel handscanner genoemd) kan nogal een zoektocht zijn. Gaat u voor een barcode scanner met draad en enkel de mogelijkheid om 1D barcodes te scannen?  Of kiest u voor onverwoestbare kwaliteit, flexibiliteit en een lange accuduur?  Of iets er tussenin, dat kan natuurlijk ook.

Het aanbod van barcode scanners is enorm. Om de keuze voor een barcode scanner te vereenvoudigen hebben we een lijstje met 7 vragen opgesteld:  

1. Waar gaat u de barcode scanner voor gebruiken?

De meest belangrijke vraag. Een barcode scanner in de detailhandel heeft een andere belasting dan een scanner in een groothandel of magazijn omgeving.  In de detailhandel of winkelomgeving ligt een barcode scanner altijd op de toonbank, terwijl in een magazijnomgeving een scanner continu van locatie wisselt.

Barcode scanners in een industriële omgeving moeten bijvoorbeeld val- of schokbestendig zijn,  gewapend zijn tegen de elementen (denk aan een koelcel waarin gewerkt wordt) en stof en (spat)waterdicht zijn. Deze barcode scanners zijn vaak van zware industriële kwaliteit, duurzaam en robuust.

 Datalogic industriële barcode scanner

"De Datalogic PD9130 is een mooi voorbeeld van een industriële barcode scanner. Tot 2 meter valbestendig en stof- en spatwaterdicht volgens IP65 certificering. Ook kan deze scanner gebruikt worden in extreem koude of warme omgevingen."

2. Is bewegingsvrijheid belangrijk?

Bedrade barcode scanners kunnen permanent geplaatst worden op een vaste werkplek of op een bureau. Dit type scanners is eenvoudig te installeren via USB aansluiting aan een computer en is goedkoper dan een draadloze barcode scanner. Als bewegingsvrijheid niet belangrijk is, en ook niet gaat worden, is een bedrade barcode scanner een prima oplossing.

In de praktijk zien we echter steeds vaker dat er gekozen wordt voor een draadloze barcode scanner. Het prijsverschil wordt steeds kleiner, terwijl de flexibiliteit toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan grote pakketten bij de kassa, zoals bij de IKEA. Een bedrade barcode scanner is dan simpelweg geen oplossing. In groothandels of magazijnen ontkom je zelfs niet eens aan een draadloze barcode scanner of een mobiele computer.

3. Welk type barcodes gaat u scannen?

Welk type barcodes komt u allemaal tegen op de werkvloer? De traditionele 1D-streepjescode of de relatief nieuwere 2D variant, opgebouwd uit kleine blokjes in een vierkant?

 1D barcode

1D Barcodes

Een 1D barcode is de traditionele streepjescode. Al jarenlang gebruiken we deze streepjescode in de detailhandel bijvoorbeeld. Een 1D barcode staat ook wel bekend als een lineaire code. De 1D barcodes die het meest gebruikt worden zijn de GS1-128 (de opvolger van EAN-128) en Code 39.

Voor deze lineaire barcodes is een 1D barcode scanner geschikt.

Let op: Een 1D barcode scanner kan geen 2D barcodes lezen.

2D barcode scannen

2D barcodes

2D barcodes bestaan uit meerdere kleine blokjes en elementen. De bekende QR-code is misschien wel het beste voorbeeld van een 2D barcode. 2D barcodes kunnen meer informatie bevatten dan de 1D variant. Deze 2D scanners staan ook bekend als imager scanners. Imager scanners maken een foto van een bepaald oppervlak, die ook van het beeldscherm afgelezen kan worden.

Er is echter wel een uitzondering. 1D barcode scanners kunnen ook imager technologie bevatten. Een 1D barcode scanner kan echter nooit 2D barcodes scannen. Dit is dan ook gelijk het belangrijkste verschil en de afweging waarop de keuze gemaakt moet worden.

4. Welke uitvoering van een barcode scanner is het meest geschikt voor de werkzaamheden?

We onderscheiden twee verschillende types barcode scanners, handheld scanners en handsfree scanners.

Een handheld scanner houdt je in de hand bij het scannen van een barcode. Een handheld scanner is bijvoorbeeld uitgerust met een handgreep (pistol grip) of houdt je vast als een smartphone of PDA. In het laatste geval is een handheld scanner echt een compacte oplossing, zelfs op broekzakformaat.

Handheld scanner

"Een Zebra CS3070 is een voorbeeld van een handheld scanner. Een zeer compacte scanner, kan gebruikt worden aan een sleutelhanger of in de broekzak."

Handsfree scanners worden neergezet (of ingebouwd) zodat beide handen gebruikt kunnen worden bij het scannen van de barcode. Een herkenbaar voorbeeld is de handsfree barcode scanner in een supermarkt. De medewerker kan met beide handen een product oppakken, voor de scanner houden en scanner.

Honeywell Genesis Handsfree scanner

"Een Honeywell Genesis is een voorbeeld van een handsfree scanner. Een toepassing voor deze handsfree scanner is bijvoorbeeld toegangscontrole, waarbij de klant of bezoeker zelf een barcode moet scannen."

5. Wat is de afstand die de scanner moet overbruggen naar de barcode?

Het scannen van barcodes gebeurt niet altijd onder ideale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan scannen van barcodes van een hoger gelegen platform. Als deze invloeden vaak plaats vinden, is het kiezen van een barcode scanner met een grotere range een verstandige beslissing.

Over het algemeen zijn er 4 verschillende opties;

 • Standard Range: Maximale afstand 30 a 40 cm
 • High Density: Scannen van hele fijne, kleine codes
 • High Performance: Scannen van codes op grote afstand
 • Extra Range: Kan zowel van dichtbij als veraf scannen (all range)

Long range scanner

6. Scant u barcodes op moeilijk bereikbare plaatsen

Het scannen onder een hoek of lastig bereikbare plaats is niet weggelegd voor alle barcode scanners.

Een laserscanner heeft hier veel meer moeite mee dan een imager scanner). Een imager scanner maakt in feite een foto van de barcode en de software zorgt ervoor dat de barcode herkent wordt door het systeem.

Door deze techniek is de scanrichting minder belangrijk, omdat het systeem deze automatisch corrigeert.

7. Wat is de mening van de werkvloer?

Als laatste punt op deze lijst, vraag ook de meningen op de werkvloer! Is er een voorliefde voor een bepaald merk of voor een oplossing? Merkt het personeel op de werkvloer een toename van 2D barcodes of scant men vaak barcodes op afstand? Allemaal belangrijke factoren om mee te nemen in de uiteindelijke keuze voor een barcode scanner.

Conclusie / Samenvattend

 • Wel of niet industrieel
 • Bedraad of draadloos
 • 1D of 2D
 • Handheld of handsfree
 • Opbouw of inbouw

Contact

Als we u kunnen helpen bij uw keuze voor een barcode scanner, horen we dat graag. Neem contact op met een van onze productadviseurs, via (+31)088 011 011 10. U ontvangt altijd advies gericht op uw specifieke situatie.