• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

Let op: Door chiptekorten minder producten op voorraad

Het verschil tussen de 1D- en 2D-barcode

Het verschil tussen de 1D- en 2D-barcode

Overal kom je de barcodes tegen, van een verpakking van een product tot aan een verzendlabel op een pakket tot op een geneesmiddel. Maar wat is een barcode en wat heb je er aan?

Een barcode wordt gebruikt om informatie op een compacte wijze te bundelen. Wanneer een barcode wordt gescand, dan worden er gegevens in het systeem uitgelezen/verwerkt. Dit zijn cijfers, letters of andere tekens die in het systeem terecht kunnen en uitgelezen worden door een softwarepakket.

Op het moment dat de barcodescanner het product scant, laat het systeem – in combinatie met software (actuele) product(en) zien op het display. Scan je dit product vaker, dan zal het product vaker terug komen en in waarde stijgen.

Er zijn twee type barcodes: de 1D-barcode en de 2D-barcode. Wat is het verschil?

 

1D-BARCODE

De traditionele streepjescode wordt nog steeds gebruikt. Een 1D-streepjescode staat bekend als een lineaire code, een streepjescode die in 1 dimensie wordt gelezen. Een 1D-streepjescode kan maximaal 48 karakters bevatten en is te lezen door zowel 1D- als 2D-barcode scanners. Een streepjescode ziet er als volgt uit:

2D-BARCODE

Een 2D-barcode (ook wel Data Matrix code genoemd) bestaat uit meerdere kleine blokjes en elementen. De bekende QR-code is misschien wel het beste voorbeeld van een 2D-barcode. Deze type barcodes kunnen wel duizenden karakters bevatten en winnen daardoor steeds meer terrein ten opzichte van de 1D-barcode.

Een ander bijkomend voordeel van 2D-barcodes is dat een “deels” beschadigde barcode in de meeste gevallen nog wel gelezen kan worden. Bij een 1D-barcode is dit een stuk lastiger. Om 2D-barcodes uit te lezen heeft u een 2D-barcodescanner nodig.

Conclusie

De 2D barcode zal op langere termijn steeds meer gemeengoed gaat worden. De prijzen tussen een 1D- en een 2D barcode scanner liggen steeds dichter bij elkaar en in bepaalde branches worden 2D barcodes zelfs verplicht gesteld door de extra informatie die meegegeven kan worden. In de farmaceutische industrie bijvoorbeeld is een 2D barcode op geneesmiddel verplicht sinds 2019. Of de 1D barcode definitief gaat verdwijnen? De tijd zal het leren. Feit is wel dat producenten steeds meer informatie willen meegeven aan de producten en de wetgeving steeds zwaarder wordt.