• Kennis van zaken
  • Persoonlijk advies
  • Snelle respons
  • Uitgebreide ondersteuning en service

iDPos is Adivo geworden!

Het meten van kantoorbezetting door slimme sensoren

De functie van kantoorpanden is in de afgelopen jaren steeds meer veranderd. Er wordt meer thuisgewerkt en vergaderingen verlopen steeds meer via Teams, waardoor de kantoorpanden leger blijven.  Kantoorpanden worden tegenwoordig meer en meer gebruikt om collega’s te ontmoeten, een vrijdagmiddagborrel te organiseren of bedrijfspresentaties te geven.

Het meten van kantoorbezetting wordt vandaar ook steeds belangrijker, niemand wil een kantoor huren dat maar 1 dag in de week intensief gebruikt wordt. Een spreiding van personeel of een vrij gebruik van vergaderruimtes gedurende de week is meer wenselijk dan een volle luidruchtige ruimte met personeel.  Om de juiste beslissing te nemen over kantoorgebruik is data nodig. Deze data kan door slimme sensoren worden verstrekt.

Geen zelfrapportage maar accurate data

Het kan natuurlijk altijd aan de werknemers gevraagd worden, hoe vaak zij aanwezig zijn of zelf te laten rapporteren. Buiten het feit dat deze rapportage leidt tot tijd die uw werknemers moeten besteden aan het doormailen of invullen van informatie, zijn de cijfers ook niet betrouwbaar. Het komt in de praktijk toch te vaak voor dat werknemers alsnog een dagje extra thuiswerken, zich niet lekker voelen of “even iets moeten uitprinten”.

Slimme sensoren zorgen voor accurate data.

Toekomstbeeld

In het kantoor van de toekomst zal het steeds meer de norm worden om een werkplek digitaal te reserveren, voor een dag of een tijdsblok. Om dit te realiseren, dient elk bureau, elke flexplek en vergader- en stilteruimte verbonden te zijn aan een platform, dat bezetting inzichtelijk maakt. Dit zorgt ervoor dat het kantoor nooit te vol stroomt en dat er met data inzicht verkregen  heeft in de gemiddelde bezetting per uur, per dag, per maand.

Sensoren gebruiken bij doorgangen

Een veel toegepaste manier van meten is door middel van infrarood. Aan beide zijden van een doorgang worden sensoren geplaatst. Zodra iemand tussen de sensoren loopt, vindt er een telling plaats. Voordeel van deze oplossing is dat dit een eenvoudige en snelle manier is om personen te kunnen tellen.

De Ergosense Abacus telt personen aan de hand van een slimme sensor. Dit zorgt in de praktijk voor meer nauwkeurige tellingen. Deze slimme sensor kan boven een deur geplaatst worden bij de ingang of voor specifieke ruimtes, om de bezetting in de ruimte juist te monitoren. De gemonitorde data wordt via een beveiligde omgeving naar de applicatie gestuurd. De Abacus telt mensen die in- en uitlopen via de ingang van een kamer of gebied.

Niet enkel een personenteller

Bijkomend voordeel is dat de Ergosense Abascus niet enkel personenteller is. De gevoelige sensor meet ook de CO2-waardes per pand, of zelfs per ruimte (als er meerdere sensors geplaatst zijn per ruimte of etage), lichtwaardes, temperatuur, luchtkwaliteit en vochtigheidsgraad.

 


Sensoren plaatsen onder het bureau

Ook kan de bezetting per bureau veel zeggen over de bezetting voor bepaalde ruimtes. Wat zijn de werktijden dat uw personeel daadwerkelijk aan het werk is, hoe worden de vergaderruimtes gebruikt en door hoe veel werknemers? Ook niet onbelangrijk, welke bureaus zijn gebruikt gedurende de dag? Dit bepaald mede welke deze bureaus schoongemaakt dienen te worden door de schoonmakers. Dit kan leiden tot besparingen en meer inzicht in schoonmaakkosten.

Voordelen van sensoren

Sensoren kunnen meer dan personen tellen. De voordelen in van het plaatsen van sensoren zit in het combineren van data. De bezetting kan de schoonmakers aansturen, de verwarming kan verhoogd of verlaagd worden aan de hand van de bezetting of de verlichting kan uit op plekken waar niemand aanwezig is.  Ook kunnen managementbeslissingen eenvoudiger genomen worden als data inzichtelijk is. Extra werkplekken aanschaffen, inkrimpen, andere locatie kiezen of vergaderruimtes toevoegen of juist ombouwen tot personeelsruimtes of kantines.

De sensoren die temperatuur en luchtvochtigheid meten kunnen ook automatisch signalen versturen als een vergaderruimte te warm of benauwd wordt. Als een ruimte niet meer fijn is om in te werken, dan lopen werkprestaties ook terug. Als deze signalen binnen komen bij management, kan er gekozen worden om hier aanpassingen aan te maken of werknemer aanwezigheid meer te spreiden over de werkweek.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over het meten met slimme sensoren? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via [email protected] of +31(0)88 011 011 0.

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite